#dierbaredata

Festival bezoeker viert leven en dood

#digitalevoorzorg

Festival bezoeker viert leven en dood

Volgens onderzoek dat vandaag gepubliceerd werd, spendeert de gemiddelde Nederlander ruim één maand per jaar (34 dagen!) op zijn of haar smartphone. Zo vervangt de smartphone voor 70% van de ondervraagden de communicatie met familie en vrienden, en voor 46% de digitale (film)camera. Terwijl deze zomer de ene na de andere story jou bereikt van je lievelingsmensen, die je vanaf festivals wel lijken mee te nemen in hun beleving, post je er zelf ook op los.

Waar is al jouw dierbare data?

De uitzoek klus daargelaten, heb jij enig idee waar al jouw écht dierbare data nu is? Waar je die allemaal opgeslagen hebt? En, nog belangrijker, wat de spelregels zijn aangaande jouw data? Of je die zonder meer mag en kunt nalaten aan je lievelingsmensen..? Waarschijnlijk heb je hier en daar spannende krantenkoppen voorbij zijn komen, zoals ‘Data is het nieuwe olie‘ of ‘Je data is nooit echt van jou‘. De balans opmaken en je bewust worden van waar je allemaal zit met écht belangrijke aspecten van je digitale persoonlijkheid is stap 1 op weg naar het veiligstellen van dierbare data.

#DeDooieHoek op Lowlands 2019

Het opmaken van je digitale testament voor als je er niet meer bent was een van de drie onderdelen van een uniek onderzoek bij Lowlands Science afgelopen week… Ruim 550 (!) festival bezoekers durfden het ook aan om in de nagebootste uitvaart area te gaan ‘proef-liggen’ in een houten grafkist en de eigen bucket list in te vullen op een ‘Before I Die Wall’ van bureau MORBidee. Met de hashtag #Ikleefnog runde Dr. Erica Witkamp samen met een aantal collega’s van Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en KC Zorgcentrum, het wetenschappelijk onderzoek #DeDooieHoek. Erica:

‘Lowlands is een ontzettend leuke setting want iedereen is ontspannen en relaxed, terwijl ook daar mensen rondlopen bij wie de dood een substantieel onderdeel uitmaakt van hun leven. We willen er met een vragenlijst en interviews achter komen in hoeverre jongeren hiermee bezig zijn.’

Op dag drie van het festival vroegen wij onderzoeksters Jet, Sofie, Hanna en Eline naar hun ervaringen:

Digitale Voorzorg & Nazorg

Als experts in digitale voor- & nazorg waren i-Finish en Art of Goodbye vooral benieuwd naar de beleving achteraf van de festival bezoekers die deelnamen aan het onderzoek. Voor velen was het duidelijk dat er een soort ‘aftercare’ wenselijk was, of in ieder geval informatie van deskundigen en betrokken partijen in Nederland die zich momenteel al bezig houden met deze materie. Zo spraken wij onder andere met Percy Cicilia, de Amerikaans-Antiliaanse fotograaf die diep onder de indruk zijn ervaring met ons deelde. Het recente overlijden van zijn overgrootmoeder in Atlanta, waar bij zelf niet fysiek bij kon zijn en de uitvaart die hij daardoor niet kon bijwonen, hadden hem al aan het denken gezet over alternatieve manieren van herinneren. Door plaats te nemen in de proef-kist van #DeDooieHoek realiseerde Percy zich hoezeer de grote fysieke afstand zich leende voor alternatieve (digitale?) manieren van het uiten van zijn medeleven. En nog veel meer… stay tuned voor onze vlog met zijn inspirerende inzichten naar aanleiding van #IkLeefNog.

Top-3 Emoji

Uiteraard stelden wij alle onderzoek deelnemers die we spraken dezelfde ijsbreker-vraag: ‘Wat zijn jouw meest gebruikte emoji en waarom?‘ Met stip op nummer 1 op de laatste dag van Lowlands, de beruchte zondag, stond de ‘brakke emoji’… Dat kan geen toeval zijn. Waarmee direct verbanden gelegd kunnen worden tussen emoties en communicatie en de diepere vraag gesteld kan worden: ‘Met welk emoji zou jij herinnerd willen/kunnen worden?‘ Hierover meer in een volgend artikel.

Emoji voor rouw…

Wij spraken op het festival ook met de oprichter van het Britse ‘The Digital Legacy Association’, James Norris. Kijk hieronder naar het (Engelstalige) interview dat wij met hem hadden over zijn favoriete emoji:

End-of-life on stage

In de programmering van #LL19 was de dood een terugkerend thema. Zo gaf The School of Life meerdere workshops van filosoof Lammert Kamphuis, onder de titel ‘You only die once’. Hierin werd de mini-versie gehouden van de vaste workshop van Lammert, waarin onderzocht wordt hoe we onze eigen dood kunnen gebruiken om de sfeer in ons leven juist te verhogen! Maar ook de sterfelijkheid van anderen komt aan bod. Onze ervaringen met rouw worden bespreekbaar gemaakt en we luisteren naar adviezen uit de filosofie en psychologie.

Indrukwekkend was ook de ‘suïcide journaliste’ Charlotte Bouwman, die twintig mislukte zelfmoordpogingen overleefde. Daardoor moest ze vaak worden opgenomen, maar in de kliniek was nooit plek. Ze ondervond aan den lijve hoe groot het probleem is in de huidige GGZ. Charlotte, een succesvol journalist, werkt nu aan een boek waarin ze onderzoek doet naar GGZ én ook alle mensen interviewt die haar leven hebben gered. Zoals de machinist die net op tijd de trein wist te stoppen en de psychiater die haar enorm heeft geholpen.

Tijdens #LLAMA (de live-variant van Ask Me Anything) nam zij moedig het podium om in gesprek te gaan met het publiek, dat rijen dik in de rij stond voor deze vraag & antwoord sessie.

 

Het research thema en de festival locatie kwamen ideaal samen in het optreden van het Surinaamse ensemble Wi Kan Doe, om te demonstreren hoe feestelijk het leven gevierd kan worden juist tijdens uitvaarten:

Een perfecte afsluiting van een primeur in Nederland: het verzamelen van uitvaartwensen van festival bezoekers.

Art of Goodbye biedt eigentijdse uitvaart planning + verzorging. We specialiseren in jouw ideale mix van een fysieke + online uitvaart. Met duurzame en internationale opties.

Happy living,

Andja

Nieuwsbrief