JE DIGITALE LEVEN

Online uitvaren

#digitallegacy

Spelregels voor online uitvaren

De wereld waarin we nu leven speelt zich inmiddels deels online af. Dit kan jouw toekomstige nabestaanden grote kopzorgen opleveren wanneer je er op een dag zelf niet meer bent: Hoe moeten ze jouw online nalatenschap sorteren en dierbare digitale herinneringen veilig stellen, als je zelf niet eens weet waar en wat deze precies zijn?

We zijn gewend dat het laatste afscheid van een dierbare vooral functioneel en zonder al te veel improvisatie verloopt. De doorsnee uitvaartleider werkt volgens een gestroomlijnd proces, waarbij je hup in en uit een plechtigheid stroomt. Dit oogt en voelt aan als een vastomlijnd stramien. Het belangrijkste waarop een traditionele uitvaartleider zich richt, is het organisatorische aspect van een begrafenis of crematie. Met desgewenst wat persoonlijke tintjes, al naar gelang de wensen van de familie en mogelijk vooraf bekende wilsbeschikking van de overledene.

Binnen dit stramien is vanaf aanvang van het regelgesprek geen ruimte voor de digitale persoonlijkheid van de overledene. Laat staan inhoudelijke advisering hierover door de uitvaartleider. Nu we overgaan naar een duurzame en digitaliserende maatschappij leert menigeen zijn belangrijke informatie uit het hoofd. Waardoor er weinig tot niets op papier vastgelegd, laat staan gesorteerd wordt.

Hoe meer schermtijd je wekelijks doorbrengt, hoe meer dierbare data je creëert.

Dierbare herinneringen die, wanneer je ze tijdig sorteert en toebedeelt aan de juiste vertrouwenspersonen, kunnen bijdragen aan de rouwverwerking van je lievelingsmensen. Wanneer je er op enig moment zelf niet meer bent, is het belangrijk dat zij bij je favoriete foto’s kunnen, om bijvoorbeeld alles waarop je trots was mee te nemen in je laatste afscheid of in memoriam. Sterker nog, sta ook eens stil bij de data die je juist wilt (laten) vernietigen omdat deze voor niemand bestemd zijn.

Doordat de wetgever op dit gebied achterloopt, kan theoretisch straks iedereen bij de spullen die jij nu zelf online bewaakt.

Je data blijkt helaas niet meer van jou na het moment waarop je komt te overlijden.

In opdracht van onze partner @Digitale Nazorg en i-Finish deed studente Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam Bibi-Jane del Rosario onderzoek naar ‘Toegang tot digitale data na overlijden’. De bevindingen en aanbevelingen uit dit onderzoek delen wij binnenkort. Eén van de belangrijkste conclusies omvat of het op dit moment juridisch geregeld is voor nabestaanden om rechtmatig toegang te krijgen tot dierbare data.

Daarom start deze week een vervolg onderzoek in opdracht van i-Finish en Art of Goodbye, uitgevoerd door studente Forensisch Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam @Fati Mowahhed, gericht op het onderzoeken van de eigendomsvraag van data:

Van wie is je dierbare data nu echt?

En hoe zou het idealiter geregeld moeten worden wanneer je er straks niet meer bent?

Dit alles om te voorkomen dat je jouw nabestaanden tot strafbare handelingen aanzet en daarmee in grote problemen brengt, wanneer ze jouw inlog gegevens gebruiken bij tech bedrijven die dat ten strengste verbieden.

Omdat er bij het grote publiek nog onvoldoende bekend is wat de spelregels op dit gebied zijn en welke strafmaat er gehanteerd wordt, steken er links en rechts partijen de kop op die hier handig op inspelen. Het is daarom zaak dat je nu al, op het hoogtepunt van je leven, nadenkt over je digitale leven.

JE DIGITALE LEVEN

Hoe begin je nu met het inventariseren van je ongrijpbare digitale leven? Alles dat je online doet – van je online bankieren tot aan social media en email – verdient je kritische blik en organisatie. Om je te helpen deze eerste stap te nemen, nemen we je mee langs de vier grote componenten van je online leven:

1) je online kapitaal = foto’s, video’s, muziek, publicaties etc.
2) je sociale leven = email adressen en al je social media profielen
3) je financiële leven = bankrekeningen, abonnementen, polissen etc.
4) je inlog gegevens = gebruikersnamen en wachtwoorden

Elk van deze vier componenten vereist een andere strategie in je voorbereiding op weg naar het veiligstellen van kostbare en dierbare data. Zo voorkom je dat waardevolle digitale spullen en informatie (= data) verloren gaan.

DUURZAAM ADVIES

Ga op zoek naar de juiste begeleiding voor deze gevoelige en vertrouwelijke ontdekkingsreis. Om je hierbij zo neutraal en actueel mogelijk te laten adviseren, is het belangrijk dat je een specialist vindt die je hierin vertrouwt en die op al jouw vragen antwoord weet. Mensen laten zich vaak leiden door kosten en prijsverschil, maar de grootste garantie die je kunt krijgen om dit goed te doen, is iemand in de arm nemen waarbij je je op je gemak voelt en die ervoor zorgt dat je alles zelf gaat begrijpen. Nu, maar ook later, want we staan nog maar aan het begin van de maatschappelijke discussie over data eigendom, bijbehorende wetgeving, rechten en plichten van tech giganten en uiteindelijk: jouw goed verzorgde en complete laatste afscheid.

STEL VRAGEN

Zorg ervoor dat je tijdens je zoektocht naar de juiste nalatenschap adviseur of uitvaart ondernemer minimaal de volgende vragen stelt (per email of in je kennismakingsgesprek):

  • Heb je trainingen of een opleiding gevolgd voor digitale nalatenschap? Wat heb je daar geleerd?
  • Hoe verwerk je de digitale nalatenschap in jouw dagelijkse praktijk?
  • Welke vragen stel je jouw (toekomstige) opdrachtgevers, lees: families en nabestaanden, om ze op het juiste spoor te zetten?
  • Heb je met lastige situaties te maken gehad bij het verzorgen van een digitale nalatenschap? Hoe ging je hiermee om?

 

TOOLKIT

Als je meer wilt weten over het verkennen van je digitale nalatenschap, geef je dan hier op voor de pre-order van ons boek ‘Ontwerp mijn #outofofficeforever’.

Om nu alvast aan de slag te kunnen met het vastleggen van wat praktische zaken, kijk je op www.digitalevoorzorg.nl

Wil je als eerste updates vanuit de wetgever van ons horen? Volg op YouTube onze serie ‘De weg naar je #outofofficeforever’. De eerste vlog is vandaag live gegaan, over ons bezoek aan Tweede Kamerlid @Jan Middendorp, VVD Woordvoerder Overheid & Digitalisering, (E)Identiteit en Lijkbezorging:

Art of Goodbye biedt eigentijdse uitvaart planning + verzorging.

We specialiseren in jouw ideale mix van een fysieke + online uitvaart.

Met duurzame en internationale opties.

Happy living,

Andja

www.artofgoodbye.com

° Als het leven jouw dagelijkse kunst is °

Nieuwsbrief