Meer informatie over de Art of Goodbye veiligheidsprocedure omtrent COVID-19 (Corona-virus)

Naar aanleiding van de maatregelen is het (tijdelijk) niet mogelijk om meer dan 50 genodigden te ontvangen op een begrafenis of crematie. Dat betekent dat we samen creatief en flexibel invulling geven aan de persoonlijke wensen van je dierbare, jou en overige betrokken nabestaanden. Juist in deze periode van (extra grote) afstand tussen elkaar, heb je elkaar meer dan ooit nodig.

Ons Coronaproof protocol

Bij Art of Goodbye staat de veiligheid van jou als opdrachtgever, onze teamleden en overig (extern) uitvaartpersoneel voorop. Hoe doen wij dit?

Wij blijven de komende tijd gewoon open voor bijvoorbeeld intakegesprekken en overige contactmomenten. Hierdoor voorkomen we onveilige situaties op locatie bij mensen thuis, of een onzeker gevoel bij onze klanten. Onze bezoekersruimte is voorzien van desinfecterende handgel, ontsmettingstissues en persoonlijke beschermingsmiddelen voor al onze bezoekers (denk aan mondkapjes en steriele veiligheidshandschoenen).

We bezorgen desgewenst al jouw bestellingen en benodigde materialen geheel contactloos.

We informeren je hieronder over de meest actuele belangrijke informatie, wanneer je de komende tijd een uitvaart moet organiseren.

Wat zijn de (tijdelijke) nieuwe regels?

Onderstaande regels kunnen snel veranderen. Benader ons daarom met specifieke vragen over de mogelijkheden. Zoals hoe we jouw belanghebbenden die niet fysiek aanwezig kunnen zijn op een begrafenis of crematie, toch iets van de uitvaart mee kunnen geven. Bijvoorbeeld via livestreaming.

Maximum aantal genodigden

Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart zijn uitgezonderd van de regels voor de standaard maximale groepsgrootte. Bij een uitvaart mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn (laatste update = 25 januari 2021).

Dit aantal is exclusief:

 • personeel van de uitvaartonderneming
 • medewerkers van de (uitvaart-/condoleance-)locatie
 • geestelijke medewerkers

Catering

Wanneer zowel de condoleance als de uitvaartplechtigheid tegelijk plaatsvinden, is catering toegestaan (inclusief alcohol).

Maatregelen

 • Aanwezigen moeten altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden
 • Er moet een vaste zitplaats beschikbaar zijn voor iedere aanwezige
 • Iedereen moet zich vooraf aanmelden
 • Elke bezoeker krijgt bij aankomst een gezondheidscheck

Mondkapje

 • Vanaf 1 december 2020 geldt in delen van uitvaartcentra ook de mondkapjesplicht. Crematoria en uitvaartcentra zijn namelijk deels ook publieke binnenruimtes: in de aula en foyer, waar bij elke uitvaart weer een nieuwe groep mensen aanwezig is en van tevoren niet altijd vaststaat wie er aanwezig zullen zijn, geldt dan ook de landelijke mondkapjesplicht.
 • Zodra de bezoekers van een begrafenis- of crematieplechtigheid een vaste zitplaats hebben (met in achtneming van de veilige afstand) kan het mondkapje af. Dat is in ieder geval tijdens de hele uitvaartplechtigheid en/of bij de condoleance daarna.
 • Maar staat men op om bijvoorbeeld van de aula naar de condoleance ruimte te gaan, voor toiletbezoek of om naar de garderobe te gaan,
  dan moeten neus en mond weer bedekt worden met een mondkapje.
 • Voor de (veelal besloten) ruimtes waar wij als uitvaartondernemer een afspraak hebben met specifieke nabestaanden voor het regelen van de uitvaart geldt geen mondkapjesplicht. Gebleken is, dat slechts 0,2 procent van de coronabesmettingen op uitvaarten is terug te voeren. Wel vinden wij het belangrijk dat al onze bezoekers, nabestaanden en medewerkers zich veilig voelen bij ons in het uitvaartcentrum. Bij binnenkomst stellen wij altijd persoonlijke beschermingsmiddelen en handhygiene beschikbaar.
 • Kerken zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Bij een uitvaartplechtigheid in een kerk is het dus niet verplicht om een mondkapje te dragen.

Wat mag er allemaal nog wel?

Verzorging

 • Wij mogen als uitvaartondernemer een overledene nog gewoon verzorgen. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na overlijden. En met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en goede handhygiëne worden de risico’s op besmetting tot een minimum beperkt.
 • We dragen tijdens de laatste verzorging een schort met lange mouwen en handschoenen. Het dragen van een veiligheidsbril en mondneusmasker is niet nodig, ook niet voor nabestaanden.

Vervoer

 • Ook als iemand aan corona is overleden, kan hij of zij nog steeds op de normale manier opgehaald en vervoerd worden (met een reguliere overbrengwagen). Dit zal meestal vanuit het ziekenhuis of een zorginstelling zijn, naar een uitvaartcentrum of prive woning (wanneer er thuis opgebaard wordt bijvoorbeeld).
 • Ook direct contact met een aan corona overleden persoon is nog toegestaan, wel moet in dat geval een schort met lange mouwen en handschoenen worden gedragen, gevolgd door handhygiëne.
 • Volg in ieder geval altijd de lokale aanwijzingen van het ziekenhuis of de zorginstelling op, wanneer je dierbare daar behandeld is aan het virus.

Opbaren

 • Nabestaanden mogen de overledene ook nog aanraken, zowel bij de laatste verzorging als tijdens een mogelijke opbaring. Het is wel belangrijk dat je daarna goed de handen wast zoals door het RIVM aangeraden.
 • Ook als jouw dierbare is overleden aan corona, mag hij of zij nog gewoon thuis of in een rouwcentrum opgebaard worden.Hierbij zijn we extra alert op het maximum aantal bezoekers en helpen we je met de nodige overige veiligsheidsmaatregelen.
 • Bij de opbaring mag de kist zowel open als dicht.

Financieel

 • Het kabinet heeft besloten de extra kosten voor vervoer van overleden coronapatiënten te vergoeden. Die kosten kunnen ontstaan als iemand met corona is overleden in een andere gemeente dan de woonplaats. Had de overledene een uitvaartverzekering? De extra kosten worden vaak al vergoed door de verzekeraar: informeer hiernaar bij de uitvaartverzekeraar.
 • Had de overledene geen uitvaartverzekering en heb je toch extra vervoerkosten? Dan vegoedt het kabinet de extra kosten. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Ombudsman Uitvaartwezen via https://ombudsmanuitvaartwezen.nl/compensatieregeling-hogere-kosten-rouwvervoer-tengevolge-van-covid-19/
 • Alle grote uitvaartverzekeraars (Ardanta, Dela, Monuta en Yarden) geven aan dat als iemand aan corona is overleden, dit geen gevolgen heeft voor de uitkering van de uitvaartverzekering.
  Bespreek hoe dan ook vooraf goed met de verzekeraar wat wel en niet binnen de dekking van de uitvaartpolis valt.

Want als jouw dierbare een pakketverzekering had, worden sommige diensten uit zijn of haar pakket misschien niet gebruikt (bijvoorbeeld de horeca) en andere diensten of producten zitten juist niet in pakket… Bijvoorbeeld een live verbinding met nabestaanden die niet aanwezig mogen of kunnen zijn en een herinneringsbijeenkomst later dit jaar.

Ook voor iemand met een kapitaal- of sommenverzekering gelden andere consequenties in tijden van corona. Mogelijk is de uitvaart vanwege een kleiner aantal bezoekers goedkoper dan het bedrag waarvoor hij of zij verzekerd is.

Contact
Contactformulier / #uitvaartzorgsupport

24/7 Helpdesk: +31 (0)20 303 72 80
E-mail: info@artofgoodbye.com
Maandag t/m vrijdag 10:00 – 16:00 uur

Team fotografie door duurzaam fotografe Cindy van Rees
Boetiek fotografie Art of Goodbye diensten door Gonnie Helfrich
Alle beelden zijn onder copyright van de respectievelijke eigenaren. Neem vóór gebruik contact op met de fotografen over het eigendomsrecht.