De ‘lijkbezorging’ van persoonlijke data

Brancheblad Uitvaartzorg / 2020-1

Het draait om data. Behalve een fysiek lichaam laten we ook een doodskist achter vol data: e-mails, foto’s, lmpjes en nog veel meer. Hoe kunnen uitvaartprofessionals niet alleen het lijk, maar ook deze persoonlijke data goed en veilig bezorgen? Daarover ging #digitalenalatenschap2020, een event aan de Amsterdamse Zuidas.

Antoine Fonville van Uitvaart Internet Diensten had een rechtstreekse trein uit Leeu- warden, vertelt hij, terwijl hij een cappuccino bestelt ‘met gewone volle melk’. De circulaire eventlocatie Circl, op een paar passen van station Amsterdam- Zuid, heeft veel van de zeventig belangstellenden – het event was volgeboekt – verleid om met de trein te komen. Zo ook Ria Luichies van Dela en Bernadette Wegman van NuNa-zorg. De catering is er duurzaam – lunchen met spruitjes en rode kool – en uitstekend. Ik heb mijn leesbril nodig om te kunnen kiezen uit de vele soorten kofe en koe-, soja- of haver- melk

Het maakt meteen duidelijk aan welke kant van de streep ik sta: behorend bij de digital im- migrants, niet bij de digital natives. De grens ligt bij 40, volgens Jan Bredo Pettersen van on- line uitvaartdienstverlener Adstate (marktleider in Scandinavië) in zijn presentatie. Eerder heeft hij al een doodskist vol gestapeld met stapels papier, om aanschouwelijk te maken hoeveel data we achterlaten na ons overlijden. Als we alles zouden uitprinten. Wat we niet doen. Zeker de digital natives niet. Digital natives zijn geboren na 1980, opgegroeid met in- ternet en wat ze niet kunnen vinden op Google bestaat niet.

Nieuwe markt

Uit eigen onderzoek van Art of Goodbye en Adstate blijkt dat zo’n 60 procent van de respon- denten – meer immigrants dan natives werden bevraagd – behoefte heeft om hun laatste wensen te plannen, en te delen met familie en vrienden. Dat geldt voor hun uitvaartwensen, hoe ze herinnerd willen worden en voor wat er met hun persoonlijke digitale data moet ge- beuren. Slechts 12 procent heeft het al geregeld. Barend van de Kraats (The Alignment Hou- se) signaleert dus marktmogelijkheden voor digital funeral professionals.

Ervaren uitvaartrotten en enthousiaste internetstart-ups – ook aanwezig vandaag – moeten naast de markt rekening houden met de nodige juridisch hobbels. Er is nog bijna geen land dat het recht op (gebruik, bewaren, verspreiden en wijzigen van) persoonlijke data na overlij- den goed geregeld heeft, constateert privacystrateeg Jeroen Terstegge. Wel zijn een aantal landen verder dan Nederland. Spreker Jan Middendorp (VVD) maakt zich hard voor opname van het privacyrecht voor overledenen in de Wet op de Lijkbezorging. Dan kunnen we onze hoop misschien beter stellen op de rechtspraak. Het Duitse hooggerechtshof oordeelde al eens dat Facebook nabestaanden inzicht moest geven in het account van hun dochter. Het helpt vast ook als het Sander van der Meer en Andja Bratic, gastheer en -vrouw van #digitalenalatenschap2020, lukt om de jaarlijkse internationale conferentie over digital legacy naar Nederland te halen.

Adapteer

De aanwezigen vormen een divers gezelschap. Naast me zitten een vertegenwoordiger van uitvaartvergelijker Decidee, de jonge Amsterdamse uitvaartondernemer Anneloes en een uitvaartmarketeer op zoek naar middelen om de klant langer vast te houden. Voor me een nalatenschapscoach, iemand van een beroepsvereniging van notarissen en journalist Marie- ke Henselmans van het boek Laat je niet kisten. De aanzet is gegeven voor een netwerk van Nederlandse digital funeral professionals. Het smaakt naar meer.

Auteur: Marjon Weijzen / Beeld: Cindy van Rees
Dit artikel is origineel gepubliceerd in het Brancheblad Uitvaart