Frequently asked questions

Wat doen wij?

Digital Funeral Professionals regelt het afscheid van de ‘digitale ik’. Je kunt bij ons terecht voor advies, diensten en oplossingen bij het veiligstellen van dierbare digitale herinneringen. Ook kun je een persoonlijk consult bij ons boeken voor je digitale wilsbeschikking, waarin we je helpen te inventariseren wat je wel en wat je vooral niet wilt achterlaten als digitale footprint.

We informeren over de juridische en technische mogelijkheden die er zijn en helpen personen en belanghebbenden zoals nabestaanden, notaris, arts(en) en overige instanties. Dit doen wij vanuit onze Digital Life Helpdesk in Amsterdam, het eerste landelijke bezoekadres voor iedereen met vragen over digitale nazorg & digitale voorzorg.

Ons doel is dat wij (jij en ik) op een gemakkelijke manier bij onze data kunnen, zelf kunnen bepalen wie die data mag inzien, gebruiken en erven en dat wij hierover van gedachten mogen veranderen.

Welke oplossingen bieden wij?

De diensten die je in onze webshop of bij onze Helpdesk kunt bestellen omvatten:

 • Persoonlijk consult / Digital Life Planning
 • Toegang tot smartphone / tablet / laptop
 • Dataherstel van memorycard / usb-stick / harde schijf
 • Recycling van hardware, inclusief een certificaat
 • Maatwerk voor organisaties (b2b), zoals presentaties, workshops, webinars en gastlessen
 • Als nabestaande toegang tot een harde schijf?

Wij komen na ontvangst van jouw online aanvraagformulier en de succesvolle betaling deze harde schijf persoonlijk ophalen op een vooraf met jou afgestemde dag (en zo mogelijk tijdstip). Wat kun je verder verwachten van ons team:

 • Na het onderzoek in ons lab ontvang je een uitgebreide rapportage over de bestanden die veiliggesteld zijn en de al dan niet bij de valpartij beschadigde bestanden.
 • De veiliggestelde data ontvangt je op een nieuwe, externe harde schijf (USB 3.1) die wij voorzien van encryptie tijdens het transport.
 • De originele, defecte harde schijf vernietigen wij conform de huidige AVG-richtlijnen.

Wil je als nabestaande toegang krijgen tot de mobiele telefoon van een overledene?

Ben je op zoek naar contacten, foto’s, video’s, e-mail en documenten in de telefoon van jouw dierbare? Vaak is dit noodzakelijk voor de administratie, voor je rouw- en verliesverwerking of gewoonweg als mooie herinnering aan een speciale persoon. Maar hoe kom je daarbij als je niet over de toestelcode beschikt?

Wij kunnen jou helpen om op een forensisch gelijkende wijze, de volledige inhoud van vrijwel iedere telefoon veilig te stellen: ook zonder toestelcode.

Wij komen na ontvangst van jouw online aanvraagformulier en de succesvolle betaling deze telefoon persoonlijk ophalen op een vooraf met jou afgestemde dag (en zo mogelijk tijdstip). Wat kun je verder verwachten van ons team:

 • Na het onderzoek in ons lab ontvang je een uitgebreide rapportage over de bestanden die beschikbaar waren en veiliggesteld zijn.
 • De veiliggestelde data ontvangt je op een nieuwe, externe harde schijf (USB 3.1) die wij voorzien van encryptie tijdens het transport.
 • De originele telefoon sturen wij altijd retour, tenzij je hier geen prijs op stelt. In dat geval vernietigen wij het toestel conform de huidige AVG-richtlijnen.

Wat doen wij precies bij telefoononderzoek?

Denk dan aan het toegankelijk maken van alle beschikbare data en een uitgebreide rapportage hiervan. Deze service heet data-extractie en rapportage. Het is tegenwoordig niet altijd meer mogelijk om de toestelcode te achterhalen. Maar met professionele hard- en software kunnen wij, zonder die code, toch de complete inhoud van de telefoon exporteren in een uitgebreide rapportage. Dat bestaat uit bijvoorbeeld contacten,apps, foto’s en video’s maar ook uit bezochte websites, ingevoerde zoekargumenten, wifi-access points, locatie- en navigatiegegevens, gewiste bestanden en nog veel meer info die je anders nooit meer zou kunnen achterhalen.

Op die manier kun jij beschikken over dierbare data van een overledene. Voor zover mogelijk omvat dit standaard ook de gewiste data.

Wat is er mogelijk in geval van suïcide?

Tijdens de intake vertellen we jou wat ons team (mogelijk) kan betekenen voor nabestaanden van een suïcide: in de regel kan men dan niet rekenen op telefoononderzoek door de politie omdat er geen sprake is van een strafbaar feit. Ook wanneer de politie wel onderzoek pleegt op de telefoon van een overledene, zal de informatie niet zomaar vrijgegeven worden aan de rechtmatige nabestaanden. Zie hieronder voor meer informatie.

Wie is eigenaar van apparatuur van een overledene?

Als jij bent aangewezen als rechtmatige erfgenaam, mag je de telefoon van de overledene beschouwen als jouw eigendom. Dit lopen we door tijdens de intake voor bepaalde diensten van ons digitale nazorg-team. In voorkomende gevallen zal ons team vooraf vragen naar een Verklaring van Erfrecht, zodat we jouw aanvraag correct in behandeling kunnen nemen. In de meeste gevallen volstaat het aanleveren van de Akte van Overlijden. Die lever je aan op het moment dat je een bestelling bij ons plaatst voor bijvoorbeeld toegang tot een smartphone, tablet of laptop.

Mag ik die telefoon als nabestaande zelf gebruiken?

Als nieuwe eigenaar mag je die telefoon zelf gaan gebruiken, verkopen, weggeven tot zelfs weggooien. Het staat je hierdoor ook vrij om zelf een eventueel onbekende toegangscode een paar keer te proberen maar… Hou er wel rekening mee dat bij een te vaak ingevoerde en onjuiste toestelcode, wachtwoord of swipe-patroon, de telefoon geblokkeerd kan raken en in sommige gevallen helemaal wordt gewist!

Onze telefoononderzoek opties

Het belangrijkste is dat we altijd eerst en exact moeten weten om wat voor merk, type en model telefoon het gaat. Dat staat vaak op het originele doosje, op een sticker achter de batterij of heel klein gegraveerd op de achterkant van de telefoon.

Afhankelijk van het merk en type telefoon maar zeker ook een eventueel defect, is de kans 95% dat wij daarvan de data kunnen veiligstellen. Dit kan over het algemeen volgens vier scenario’s verlopen:

 1. De telefoon is in goede staat en wij kunnen de toestelcode, swipe-patroon of de vingerafdruk passeren.Vervolgens stellen wij alle data veilig en maken een uitgebreide rapportage.
 2. Een recent model telefoon (vanaf 2018, zoals een Samsung S9 en hoger) is vaak standaard voorzien van hightech encryptie (geldt ook voor een iPhone 5 en hoger). Ook hier zijn er wel mogelijkheden voor onze service, maar het onderzoek in ons lab (data-extractie) duurt relatief een stuk langer, waardoor ook de prijs van onze dienstverlening toeneemt.
 3. De telefoon is fysiek defect, waardoor er geen toegang meer is tot de data. In zo’n geval proberen wij de telefoon te repareren tot het verwijderen van de chips aan toe (dit is de zogenaamde chip-off methode). Met specialistische datarecovery proberen wij de data alsnog te verkrijgen. Hoewel dit vaak resultaat geeft, zal de telefoon het daarna nooit meer doen (maar ja, nu kun je er ook niets mee).
 4. Het blijkt (nog) niet mogelijk toegang te krijgen tot de telefoon.

Ons advies is dan om de telefoon ongebruikt te bewaren en na een jaar nog eens te vragen naar actuele / nieuwe technische mogelijkheden en de actuele prijzen.

Jouw (vooruitbetaalde) bedrag ontvang je zo snel mogelijk na de diagnose retour van ons, met aftrek van de standaard onderzoekskosten en de gemaakte verzendkosten.

Word ik als nabestaande ook eigenaar van onlineaccounts van een overledene?

Zoals hierboven eerder aangegeven kun jij als eigenaar alleen beschikken over de gegevens die fysiek op een computer of telefoon staan. Dat wil zeggen dat je daarmee niet automatisch recht hebt op toegang tot de sociale media- en clouddiensten als Dropbox, Onedrive, Google, email enzovoort. Voor die diensten heb je altijd een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om er in te loggen.

Let op: Accounts kun je nooit erven

Geen enkel onlineaccount is overdraagbaar en jij kunt er zelfs als rechtmatige nabestaande dus ook geen eigenaar van worden (zoals bij de fysieke apparatuur wel mogelijk is).

Dus ook al weet jij de gebruikersnamen en wachtwoorden van onlinediensten van een overledene, dan nog mag je officieel nooit inloggen op dat account.

Wie is eigenlijk eigenaar van apparatuur van een overledene?

Als jij bent aangewezen als rechtmatige erfgenaam kan je de apparatuur van de overledene beschouwen als jouw eigendom. Zo kan je dus met de computer, harde schijf, USB-stick, mobiele telefoon tot zelfs oude diskette’s aan toe, doen en laten wat je wilt.

Valt de telefoononderzoek service onder de dekking een (uitvaart)verzekering?

In een aantal gevallen kunnen de kosten geheel of gedeeltelijk worden gedeclareerd. Neem hiervoor contact op met de betreffende verzekeringsmaatschappij.

Hulp nodig bij je polis-check?

Laat het ons weten zodat wij kunnen kijken wat we hierin kunnen betekenen.

Hoe gaat DFP om met mijn gegevens?

Lees hier onze Privacyverklaring voor het antwoord op al je vragen over gegevensbescherming.

Hoe maak ik als Partner van DFP Mijn Account aan?

Klik hier voor de handleiding als je Partner bent van Digital Funeral Professionals en snel wilt weten hoe je bestellingen plaats in je persoonlijke account.

Is Mijn Account ook mogelijk voor particulieren?

Als particulier (terugkerende) bestelling(en) plaatsen in je persoonlijke account omgeving van

Ik heb geen email ontvangen met mijn login gegevens.

Kijk eerst in je spambox, mogelijk is de mail daar terecht gekomen. Als je niets ontvangen hebt, neem dan contact op met onze Helpdesk via info@digitalfuneralprofessionals.com of 020 303 72 80.

Wat zijn de voordelen van een Account?

In je persoonlijke Account kun je het volgende terugvinden:

 • Zo zie je bijvoorbeeld alle tips en tools die je van onze website hebt gedownload.
 • Je kunt ook bijzonderheden noteren over afwijkende ophaal- en afleveradressen.
 • Je kunt na het plaatsen van een order, hier de status van je bestelling real-time volgen.
 • Je kunt je persoonlijke gegevens zelf wijzigen, welke actueel zijn voor een mogelijke toekomstige bestelling bij DFP.

Welke diensten levert DFP via haar webshop?

Bekijk hier alle productpagina’s van onze diensten die je online kunt bestellen.

Hoe werkt een DFP kortingsbon?

Ben je in het bezit van een kortingsbon van DFP? Vul die code dan in bij het afreken-scherm, nadat je op de winkelmand hebt geklikt. Selecteer de button ‘Waardebon toepassen’ zodat je korting direct verrekend wordt met het totaalbedrag in je winkelmand. Klik daarna op ‘Doorgaan naar afrekenen’.

Mag ik die apparatuur zelf gebruiken?

Als eigenaar mag je die hardware zelf gaan gebruiken, verkopen, weggeven tot zelfs weggooien. Het staat je hierdoor ook vrij om zelf een eventueel onbekende toegangscode een paar keer te proberen maar… Hou er rekening mee dat bij een te vaak ingevoerde en onjuiste code of wachtwoord, de computer of telefoon geblokkeerd kan raken en in sommige gevallen helemaal wordt gewist!

Hoe lang duurt telefoononderzoek?

Onderzoek aan een mobiele telefoon duurt gemiddeld 2 tot 4 weken. Bij recente modellen kan dat mogelijk enkele maanden in beslag nemen.

Wat gebeurt er met de telefoon?

Behalve bij een defect en verzoek tot reparatie, laten wij de telefoon volledig intact ten tijde van het onderzoek. We zullen de toestelcode niet wijzigen en zetten de telefoon ook niet terug naar de fabrieksinstellingen.

Kan ik de telefoon opsturen of langs komen brengen?

Je kunt de telefoon (aangetekend) naar ons opsturen of (op afspraak) langsbrengen. Je kunt ook gebruik maken van onze persoonlijke haal- en brengservice (kosten hiervan zijn inbegrepen in onze telefoononderzoek tarieven).

Wat is er nodig voor toegang tot de telefoon van een overledene?

Tijdens de intake checken wij of jij als opdrachtgever in aanmerking komen voor onze dienstverlening. In een uitgebreide toelichting kunnen wij desgewenst alle technische, juridische maar ook morele aspecten bespreken.

Naast je geldige legitimatiebewijs, vragen wij ook om een overlijdensakte en/of een verklaring van erfrecht. Hiermee geef je ons een volmacht om namens jou onderzoek te (laten) plegen op de gegevensdrager.

Neem bij twijfel altijd gerust contact met ons op.

Welke tips zijn er voor erfgenamen van een telefoon?

TIP 1 – voicemail & SMS
Een tip is om het telefoonabonnement sowieso nog even aan te houden. Mogelijk is er namelijk nog een voicemail actief met de stem van de overledene die je zou willen (laten) bewaren. Ook kan het zo zijn dat er soms een bevestigings-SMS wordt gestuurd wanneer je ergens probeert in te loggen of iets wilt beëindigen.

TIP 2 – Handig overzicht met tips voor nabestaanden
Wil jij ons overzicht ontvangen met tips wat te doen met de mobiele telefoon van een overledene?

Download onze handige infographic.

Tarieven

Wat zijn de kosten van alle oplossingen van DFP?

Het overzicht van al onze tarieven vind je hier.

Wat zijn de kosten voor mijn merk / type telefoon?

Je kunt hier het merk & type telefoon selecteren en de bijbehorende prijzen en bijzonderheden bekijken.

Ik zie mijn merk / type telefoon niet?

Staat jouw model hier (nog) niet tussen? Neem dan contact met ons op en we laten je de prijs zo snel mogelijk weten.

Waarom zijn er grote verschillen tussen de prijzen?

De mogelijkheden om de inhoud van een telefoon met onbekende code alsnog inzichtelijk te maken, hangen van meerdere factoren af:

 • Fabrikanten (zoals Apple, Samsung, Nokia, Sony, Huawei) zullen zelden tot niet meewerken aan het ontgrendelen.
 • Hoewel er soms wat hacks, cracks en zelfs fakeberichten opduiken over mogelijkheden, zijn er weinig specialisten die recente telefoons rechtmatig & volledig kunnen ‘kraken’ en daarmee de complete inhoud kunnen veiligstellen voor particulieren.
 • Bepalend voor het tarief van onze dienstverlening zijn het merk telefoon, type, model maar ook de firmware-versie op de telefoon.
 • Daarnaast kan er sprake zijn van (standaard) encryptie en staan niet alle toestellen het ‘kraken’ zomaar toe.

De prijzen variëren van € 529 voor een relatief ‘eenvoudig toegankelijk’ toestel tot €5.800 voor de high-end of zogenaamde full-encryptie modellen.

Ik ben partner en heb een unieke Partnercode, hoe werkt dit?

Nogmaals welkom bij Digital Funeral Professionals! Lees hier alles over je Account en het bestellen met de bijbehorende korting.

Welke bankgegevens moet ik gebruiken bij een overboekeng?

Digital Funeral Professionals is een handelsnaam van Art of Goodbye B.V. en staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 76154181. Je kunt het bedrag van jefactuur als volgt naar ons overmaken:

Ontvanger: Art of Goodbye B.V.

IBAN: NL44BUNQ2039386637

BIC: BUNQNL2A

Referentie: je bestelnummer (welke je kunt vinden in je orderbevestiging)

Adres (indien verplicht): Contactweg 48, 1014 AN, Amsterdam, The Netherlands

Belangrijk: als je betaalt via overboeking of vooruitbetaling, wordt je opdracht in behandeling genomen zodra wij de volledige betaling ontvangen hebben. Dit betekent ook dat de levertijd ingaat op het moment dat we je betaling hebben ontvangen.

Om dit proces te versnellen, kun je ons ook een betaalbevestiging sturen info@digitalfuneralprofessionals.com

Kan ik kiezen voor een snelle verzending?

Jazeker, benader onze Helpdesk voor de mogelijkheden en spoedtarieven. Doorgaans duurt een spoedopdracht voor het toegankelijk maken van een mobiele telefoon 3 – 5 werkdagen. Reken dan op ongeveer het dubbele van ons gebruikelijke service tarief.

Wat zijn de verzendkosten en de levertijden?

Nederland:
7-9 werkdagen (€7,95) = inbegrepen in onze tarieven

Duitsland:
5-7 werkdagen (€3,90) = optioneel

UK & Ierland:
7-9 werkdagen (€9,95) = optioneel

Zwitserland:
7-10 werkdagen (€9,95) = optioneel

Rest van Europa:
7-12 werkdagen (€7,95) = optioneel

Rest van de wereld:
10-20 werkdagen (24,95 €) = optioneel

Zodra je bestelling verzonden is ontvang je een e-mail met de trackingcode waarmee je het pakket kunt volgen.

*Internationale bestellingen worden verzonden met DHL World Premium, waarbij de inklaringskosten inbegrepen zijn in de verzendkosten.

Welke bedrijf bezorgt mijn bestelling?

Jouw gegevensdrager wordt opgehaald en weer afgeleverd door DHL, de koeriersdienst waarmee wij werken voor alle orders die naar ons technisch lab toe gaan.

Voor overige verzendingen hebben wij PostNL* gekozen als logistieke partner vanwege het optimale landelijke servicegebied. Alle pakketten zijn verzekerd en kunnen worden gevolgd, ook internationale bestellingen.

Welke betaalmogelijkheden zijn er?

Je kunt kiezen uit een van de volgende betaalmethoden:
iDeal, overboeking, PayPal, Apple Pay, Visa en Mastercard.

Naar welke landen verzenden jullie?

DFP verzendt je bestellingen wereldwijd naar elk land waar reguliere bezorging mogelijk is.