Geregeld krijgen wij de vraag van nabestaanden of wij kunnen helpen bij het toegankelijk maken van een Apple iPhone of iPad waarvan de toegangscode of het wachtwoord onbekend is. Vaak wil de familie dan bij de gegevens voor de afwikkeling van zaken, zoals het adresboek om contactpersonen op de hoogte te brengen van het overlijden. Maar ook voor dierbare herinneringen zoals foto’s, muziek of documenten.

Een begrijpelijke vraag maar een eenvoudig antwoord ontbreekt vanwege diverse beveiligingen en internationale, juridische complicaties.

Notaris, executeur of internettestament'

Zelf (laten) inloggen?
Hoewel er diverse initiatieven zijn om online gegevens vooraf vast te leggen, zijn er geen partijen met de juridische bevoegdheid om het AppleID van de overledene te gebruiken en als zodanig (al dan niet namens jou) in te loggen. Dat geldt ook voor een notaris of executeur-testamentair. Zelfs niet als er een zogenaamd ‘social media testament’ of iets gelijkends is opgemaakt bij leven. Die mogelijkheid is er vooralsnog alleen voor inwoners van enkele staten in de Verenigde Staten.

Onbekende toegangscode

Mogelijkheden voor eigenaar of wettige erfgenaam

Bekende toegangscode

'Zoek mijn iPhone'

Apple apparatuur zelf gebruiken

Zelf de iPhone of iPad gebruiken van een overledene?
Als jij door een overlijden de rechtmatige eigenaar bent geworden van een iPhone of iPad en je weet de toestelcode niet en/of het AppleID én de oorspronkelijke data is niet meer van belang, dan kunnen wij je misschien helpen. Daarbij wordt eerst alle originele data gewist, de toegangscode verwijderd en indien mogelijk wordt het apparaat verwijderd uit iCloud. Je zou het toestel daarna weer ‘als nieuw’ en zelf kunnen gebruiken. Neem voor deze mogelijkheden contact met ons op.

Verbinden met i-Tunes

Teveel onjuiste codes (geprobeerd)

AppleID

Wat is een AppleID?

Contact met Apple

Apple Store
Geregeld gaan nabestaanden naar de Apple Store met apparatuur van de overledene of wordt de Apple Helpdesk verzocht deze te ontgrendelen. Hier wordt door Apple vrijwel nooit aan meegewerkt en dat is ook om meerdere redenen begrijpelijk. Apple geeft aan dat de toegangscode alleen wordt bewaard op het apparaat zelf en zij dit dus ook niet kunnen weten of bewaren.
Wanneer Apple ter plaatse (of op afstand) eventuele wachtwoorden van het AppleID zou geven, dan impliceert dat dat Apple deze gegevens toch opslaat en dus ook deze wachtwoorden zou kunnen inzien. Daarnaast is het voor Apple medewerkers natuurlijk lastig om ter plaatse te controleren of er daadwerkelijk sprake is van een overlijden, of die apparatuur ook daadwerkelijk heeft toebehoort aan de overledene en wie de rechtmatige erfgenaam is.

Vingerafdruk

De vinger van een overledene gebruiken?

Gezichtsherkenning

Het gezicht van een overledene gebruiken?

Apple apparatuur zelf gebruiken

Officiële vereiste
Wanneer je een (beëdigd vertaalde) akte van overlijden opstuurt naar Apple, een rechterlijke uitspraak kunt overleggen én in de verklaring van erfrecht de noodzakelijkheid kan aangeven waarom jij als nabestaande toegang zou willen tot de apparatuur, kán Apple je (een deel van) de inhoud van iCloud van de overledene verstrekken.

Let op: je krijgt daarmee dus geen toegang tot de iPhone, iPad, iMac of MacBook. Je krijgt ook geen gebruikersnamen en wachtwoorden (zoals het volledige AppleID) maar enkel data die aanwezig is in iCloud én voor zover deze actief in gebruik is.

AppleID overledene bekend

Ken jij het AppleID van de overledene?

Wat is iCloud?

5 gigabyte online

Advies

Telefoon & iPad bewaren
Als de genoemde mogelijkheden geen resultaat geven zou ons advies zijn om de iPhone of iPad te bewaren en na bv. een jaar nog eens te vragen naar eventuele nieuwe, technische mogelijkheden van onze kant. Voor het goed bewaren van de telefoon of tablet hoeft deze niet steeds te worden opgeladen (batterij mag leeg zijn) en is ook een eventuele SIM-kaart en het bijbehorende abonnement niet (meer) nodig. De data blijft namelijk bewaard op het interne geheugen van de iPhone of iPad.

Is de data niet (meer) van belang dan kunnen wij je misschien helpen zoals bij het onderwerp ‘Apple-apparatuur zelf gebruiken’.

Telefoons laten 'kraken'

(Nog) niet altijd mogelijk

AppleID niet overdraagbaar

Account wordt geen eigendom

Tips, ervaringen & presentaties

Tips
In een afzonderlijk artikel hebben wij nog 8 algemene tips gegeven over wat te doen met de telefoon van een overledene.

Jouw ervaringen
Heb jij goede of minder goede ervaringen met deze materie of weet jij andere oplossingen om nabestaanden te helpen met accounts en apparatuur, laat het ons dan vooral weten.

Presentaties & gastlessen
Heb je hier als ondernemer in de uitvaartbranche, in het zorgdomein of vanuit een andere hoedanigheid mee te maken en wil je meer weten over wat er technisch én juridisch (on)mogelijk is, boek dan een presentatie of gastles.