Duurzaam

Je meest duurzame keuze

De tijd waarin we leven maakt ons steeds bewuster van keuzes die we iedere dag hebben. Onze lifestyle is hiermee een optelsom geworden van allemaal nieuwe thema’s die voorheen weinig tot geen aandacht kregen. Zoals hoe je denkt over uitvaarten.

Verandering begint bij bewustzijn. Gedurende je leven kun je iedere dag weer de impact van jouw keuzes op het milieu en onze aarde sturen.

Wil je weten hoe belangrijk Nederlanders duurzaamheid en de maatschappelijke impact van bedrijven vinden? Check dan Dossier Duurzaam, het langstlopende, grootschalige marktonderzoek naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaamheid en MVO in Nederland!

Plan een Zero Waste Uitvaart in 10 stappen

 • 1. Impact uitvaart

  Afweging maken tussen de milieu impact van begraven vs. cremeren

  Verdiep je ook in de vele voordelen van natuurbegraven (eeuwige grafrust, volledige ontzorging nabestaanden, kostenvoordelen, bijdragen aan Natuurmonumenten…) Denk intussen na over nieuwe opties zoals resomeren, hetgeen 17 keer minder impact op het milieu maakt dan reguliere vuur crematie. Zodra resomeren (en andere vernieuwingen) wettelijk toegestaan worden, wat heeft dan jouw voorkeur? Als dat crematie is, welke van de milieuvriendelijke crematoria in Nederland wil je selecteren? Leg dit voortschrijdend inzicht vast via de Uitvaart planner. Bij deze afwegingen adviseren wij je desgewenst tijdens een persoonlijke sessie, gebaseerd op je zintuigen en ecologische statistieken. Ook je online footprint komt hierin uitgebreid aan bod.

 • 2. Opbaren

  Hieraan zijn in Nederland geen regels en voorwaarden verbonden, waardoor meestal standaard gekozen wordt voor (thuis)opbaring met een koelplaat en de steeds vaker toegepaste methode van lichte balseming (Thanatopraxie) of eventueel graszoden. De Biosac 200, een duurzaam opbaar product, biedt nabestaanden de mogelijkheid tot een mooie, warme en geheel natuurlijke manier van opbaren. Zo omzeil je indringende balseming en alle daarmee gemoeide toxische stoffen, welke helemaal niet nodig zijn om je geliefde tot een week (thuis) op te kunnen baren, maar ook een vaak vervelend zoemende koelplaat is doorgaans niet meer nodig. Wij helpen je om de tijden af te spreken waarop familie, vrienden en kennissen afscheid kunnen komen nemen. Dit kan verstandig zijn als je thuis niet zoveel ruimte hebt. Doordat het lichaam niet gekoeld wordt, zal je geliefde bij eventuele aanraking ook minder koud aanvoelen.

 • 3. Kist / Wade of baar / Urn

  Als je gaat voor een kist als omhulling, dan bieden wij keuze uit diverse leveranciers die duurzame uitvaartkisten van Nederlands hout vervaardigen, zonder lak of ornamenten.

  Mocht je gecharmeerd zijn van een lijkwade, dan raden wij ateliers aan die natuurlijke en gemakkelijk biologisch afbreekbare materialen en stoffen gebruiken. Dat maakt alle wades en draagbaren ook geschikt voor de natuurbegraafplaats. Naast de gebruikte fair-trade materialen zijn er ook workshops in het ontwerpen en maken van een symbolische wade. Verder bieden ze ook eco draagwades voor je dierbare.

  We kunnen je alles vertellen over de Bios-Urn, een tijdelijk omhulsel dat de crematie-as als voedingsbodem gebruikt om uit te groeien tot een mooie boom, struik of plant. De Bios Urn ™ is 100% composteerbaar, van biologisch afbreekbaar materiaal en is geschikt voor een natuurbegraafplaats, maar bijvoorbeeld ook in je eigen tuin.

 • 4. Gedenkmonument

  Bedenk wat het is, dat de herinneringen aan je dierbare symboliseert: een playlist, een voorwerp, gedicht, of plaats in de natuur? Misschien wel een boom die je wilt (laten) planten ter nagedachtenis?

  Als herinneringsspecialist adviseren wij in dit traject, vanaf de melding van een overlijden. Zodat de uitvaart de start van je dierbare herinneringen vormt, in plaats van een enkele momentopname ter afscheid. Wanneer je ervoor kiest om een herinnering aan je dierbare te vereeuwigen, laten wij gratis op naam een boom planten
  via helpplanttrees.org.

  STEEN of HOUT?
  Een nieuwe natuurstenen grafsteen wordt vaak maar zo’n 10 a 20 jaar op een graf gebruikt. Nadat de nabestaanden afstand doen van het graf wordt deze kapot gehakt en verdwijnt de eeuwenoude natuursteen via de puinbreker in het wegdek. Ontzettend zonde, zeker wanneer we ons bedenken dat die steen nog vele levens zou kunnen hebben. We kunnen hier een flinke steen bijdragen, door de stenen die al gewonnen zijn een nieuw leven te geven. In plaats van steeds nieuwe grondstoffen uit de aarde te halen kunnen we de grondstoffen die al in gebruik zijn veel beter benutten. Op die manier kunnen we de uitputting van de aarde terugdringen. Een steen blijft een steen, ook na 20 jaar grafrust kan deze er nog even mooi uit zien…

  Kies je voor een houten monument, dan zijn er inmiddels vele milieuvriendelijke opties mogelijk in Nederland. Zowel voor de grafmarkering, als voor je draagbare herinneringen aan een dierbare.

 • 5. Drukwerk

  Met de templates van onze design partner Rouwmedia kun je zelf digitaal kaarten editen en verzenden. Je ontvangt van ons de link naar de online beeldbank met honderden beelden ter inspiratie en tekst voorbeelden. Kies je voor drukwerk, dan bieden we een complete serie rouwdrukwerk van 100% gerecycled papier.

 • 6. Catering

  Altijd van lokale en zo veel mogelijk biologische cateraars, in samenwerking met de game changing cateraars van The Food Line-up voor wie duurzaamheid geen marketingtool is, maar de reden waarom ze ooit begonnen. Dit team gelooft niet in hypes, maar wel in positieve trends en werkt landelijk met meer dan 150 verschillende signature chefs, food ondernemers en bijzondere leveranciers die intrinsiek gemotiveerd zijn om de wereld mooier te maken. Doordat onze culinaire en creatieve reikwijdte dus niet beperkt wordt door één chef of één keukenteam, kunnen we voor jouw uitvaart een zero waste menu op maat ontwikkelen. Dankzij deze vak-goeroes die uitblinken in hun eigen specialiteit: bijvoorbeeld in één type keuken en soms zelfs één gerecht. Van streetfood tot fine-dining. We bespreken samen welke specialisten het beste bij jouw persoonlijkheid en dus uitvaartwensen passen en vertalen jouw boodschap of thema van de uitvaart door naar lekkere gerechten. Catering van kop tot staart dus: de aankleding, personeel en bijzondere extra’s om jouw uitvaart naar een hoger persoonlijk niveau te tillen. Wij streven ernaar eten en drinken te serveren volgens de ‘Good, Clean and Fair’-principes van Slow Food.

 • 7. Vervoer

  Wist je dat je ook gewoon zelf je overleden dierbare mag vervoeren? Waardoor je grip houdt op het type vervoer dat je hiervoor inzet. Wij hebben een exclusieve overeenkomst met Europa’s grootste vloot Tesla Model S wagens (zwart én wit), zodat je stoet volgauto’s ook gegarandeerd milieuvriendelijk is. Maar er is bijvoorbeeld ook al een speciaal aangepaste Tesla rouwauto in Nederland die we voor je kunnen inzetten.

 • 8. Locatie

  Wij hebben een netwerk van locaties met een duurzaam karakter door heel Nederland, waar je ook een uitvaart kunt organiseren zonder het milieu onnodig te belasten. Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand op een serene plek aan het water, in de stad of in het groen.

 • 9. Bloemen

  Uit eigen tuin (van nabestaanden en/of genodigden), passend bij het seizoen of gebruik makend van een bloemist met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Wanneer je op korte termijn een bijzonder duurzaam rouwbloemwerk op maat wilt, kun je rekenen op onze partner The Flower Family, lees hier hun verhaal.

 • 10. E-Footstep

  Bij het plannen en verzorgen van een uitvaart, adviseren wij ook over digitale nazorg. Hierbij kun je rekenen op ons team Digital Life Specialisten, die sinds 2013 al honderden nabestaanden bijgestaan hebben bij het afscheid van de digitale persoonlijkheid van een dierbare. Denk daarbij aan het veiligstellen van dierbare data, het opzeggen en overdragen van online accounts, toegang tot hardware en het voorkomen van identiteitsfraude. Ook kun je bij ons terecht voor tastbare diensten zoals het ontwikkelen van een Whappbook en de inname van apparatuur om deze te recyclen. We helpen ook bij de inventarisatie van virtuele contacten van een overledene, om deze te informeren of te betrekken bij een uitvaart of herdenkingsdienst.

  De persoonlijke mix van digitale nazorg diensten verschil van persoon tot persoon. Dat maakt ons tot een flexibele partner, die je kunt inzetten op de manier die nodig is om het digitale leven net zo waardig af te ronden als bij het verzorgen van een fysieke uitvaart.

Duinen, heide, veenweiden, bossen, beken, plassen, moerassen, kwelders, uiterwaarden en stuifzanden: die unieke diversiteit maakt het Nederlandse landschap zo aantrekkelijk. Natuur is iets van alle generaties. Verbonden blijven met de natuur en als nabestaanden je naaste in een mooie omgeving gedenken: ik vind dat ontroerende gedachten.

Teo Wams, directeur Natuurmonumenten

De natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland zorgen voor de inkomsten van Stichting Nieuwe Natuur, zodat we nieuwe natuur in Nederland kunnen maken. Kies je voor een plek op deze natuurbegraafplaatsen, dan draag je bij aan nieuwe natuur.

Je kunt meer bereiken,
…meer dan je denkt
…meer als je samenwerkt
…meer als je de juiste krachten en middelen bundelt

Stichting Nieuwe Natuur wil meer natuur realiseren in Nederland. Dit doen we vanuit de gedachte dat de biodiversiteit van de natuur van belang is voor het welzijn van de mens. We willen de natuur in Nederland verder ontwikkelen, meerwaarde geven en behouden voor de generaties na ons. Stichting Nieuwe Natuur is een initiatief van Natuurbegraven Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten. Door aan te sluiten bij bestaande natuurgebieden in de omgeving van natuurbegraafplaatsen willen we maximaal natuur realiseren. We doen dit in samenwerking met anderen die in de omgeving betrokken zijn.