Duurzaam

Je meest duurzame keuze

De tijd waarin we leven maakt ons steeds bewuster van keuzes die we iedere dag hebben. Onze lifestyle is hiermee een optelsom geworden van allemaal nieuwe thema’s die voorheen weinig tot geen aandacht kregen. Zoals hoe je denkt over uitvaarten.

Verandering begint bij bewustzijn. Gedurende je leven en juist ook wanneer iemand in je kring komt te overlijden maak je met die die keuzes een grotere of kleinere impact op het milieu. Kijk mee hoe je die impact kunt sturen, om zo je eco footstep milieu vriendelijker te maken. 

Plan een heilzame uitvaart in 10 stappen

 • 1. KLASSIEK vs. NATUUR

  Afweging maken tussen klassiek vs. natuurlijk begraven / eco cremeren

  Verdiep je ook in de vele voordelen van natuurbegraven (eeuwige grafrust, volledige ontzorging nabestaanden, kostenvoordelen, bijdragen aan Natuurmonumenten…) Denk intussen na over nieuwe opties zoals resomeren, hetgeen 17 keer minder impact op het milieu maakt dan reguliere vuur crematie. Zodra resomeren (en andere vernieuwingen) wettelijk toegestaan worden, wat heeft dan jouw voorkeur? Als dat crematie is, welke van de milieuvriendelijke crematoria in Nederland wil je selecteren? Leg dit voortschrijdend inzicht vast via de Uitvaart planner. Bij deze afwegingen adviseren wij je desgewenst tijdens een persoonlijke sessie, gebaseerd op je zintuigen en ecologische statistieken. Ook je online footprint komt hierin uitgebreid aan bod.

 • 2. BLOEMEN

  Uit eigen tuin (van nabestaanden en/of genodigden), passend bij het seizoen of gebruik makend van een bloemist met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Wanneer je op korte termijn een bijzonder duurzaam rouwbloemwerk op maat wilt, kun je rekenen op onze partner The Flower Family, lees hier hun verhaal.

 • 3. OPBAREN

  Hieraan zijn in Nederland geen regels en voorwaarden verbonden, waardoor meestal standaard gekozen wordt voor (thuis)opbaring met een koelplaat en de steeds vaker toegepaste methode van lichte balseming (Thanatopraxie) of eventueel graszoden. De Biosac 200, een duurzaam opbaar product, biedt nabestaanden de mogelijkheid tot een mooie, warme en geheel natuurlijke manier van opbaren. Zo omzeil je indringende balseming en alle daarmee gemoeide toxische stoffen, welke helemaal niet nodig zijn om je geliefde tot een week (thuis) op te kunnen baren, maar ook een vaak vervelend zoemende koelplaat is doorgaans niet meer nodig. Wij helpen je om de tijden af te spreken waarop familie, vrienden en kennissen afscheid kunnen komen nemen. Dit kan verstandig zijn als je thuis niet zoveel ruimte hebt. Doordat het lichaam niet gekoeld wordt, zal je geliefde bij eventuele aanraking ook minder koud aanvoelen.

 • 4. AFSCHEID

  Bedenk wat het is, dat de herinneringen aan je dierbare symboliseert: een playlist, een voorwerp, gedicht, of plaats in de natuur? Misschien wel een boom die je wilt (laten) planten ter nagedachtenis?

  Als herinneringsspecialist adviseren wij in dit traject, vanaf de melding van een overlijden. Zodat de uitvaart de start van je dierbare herinneringen vormt, in plaats van een enkele momentopname ter afscheid. Wanneer je ervoor kiest om een herinnering aan je dierbare te vereeuwigen, laten wij gratis op naam een boom planten
  via helpplanttrees.org.

  THUIS, BUITEN of op LOCATIE?
  Door heel Nederland kun je ook een uitvaart organiseren zonder het milieu onnodig te belasten. Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand op een serene plek aan het water, in de stad of in het groen. Wij werken samen met uitvaartlocaties met een internationaal duurzaamheidskeurmerk. Zij doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. En gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

  Zo zal een door Art of Goodbye geselecteerde uitvaart locatie altijd zuinig omgaan met energie en water. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. En dit allemaal met een bijzondere aandacht die niet alleen het gevoel van rust en comfort tijdens een uitvaart bevordert, maar dus ook de status van natuur en milieu. Al deze locaties zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals 2015-2030 van de Verenigde Naties. 

 • 5. Multimedia

  Wist je dat je zelf de rouwkaart mag ontwerpen en e-mailen?
  Kies je voor drukwerk, dan bieden we een collectie rouwdrukwerk van 100% gerecycled papier. 
  Zelf filmen en livestreamen mag ook. Wil je foto's van de uitvaart? Kies dan voor een ervaren expert in uitvaartfotografie die bij jullie past en begrijpt wat voor persoon je dierbare was.

 • 6. Catering

  Bij de meeste uitvaartlocaties kun je de catering (laten) verzorgen. Liever niet zelf koken?
  Wij streven ernaar eten en drinken te serveren volgens de ‘Good, Clean and Fair’-principes van Slow Food.
  Altijd van lokale en zo veel mogelijk biologische cateraars, in samenwerking met game changing cateraars voor wie duurzaamheid geen marketingtool is, maar de reden waarom ze ooit begonnen. Cateraras die niet geloven in hypes, maar wel in positieve trends en landelijk met verschillende signature chefs, food ondernemers en bijzondere leveranciers werken. Altijd gemotiveerd om de wereld mooier te maken. Doordat onze culinaire en creatieve service dus niet beperkt wordt door één chef of één keukenteam, kunnen we voor jouw uitvaart een zero waste menu op maat ontwikkelen. Dankzij vak-goeroes die uitblinken in hun eigen specialiteit: bijvoorbeeld in één type keuken en soms zelfs één gerecht. Van streetfood tot fine-dining. We bespreken samen welke specialisten het beste bij jouw persoonlijkheid en dus uitvaartwensen passen en vertalen jouw boodschap of thema van de uitvaart door naar lekkere gerechten. Catering van kop tot staart dus: de aankleding, personeel en bijzondere extra’s om jouw uitvaart naar een hoger persoonlijk niveau te tillen. 

 • 7. Vervoer

  Bespreek de laatste verzorging van je dierbare altijd goed en rustig door met het zorgteam. Wil je dat we dit samen verzorgen? Dan nemen we vooraf stap voor stap door welke producten op natuurlijk basis we kunnen gebruiken bij jouw dierbare. Om van dit laatste intieme moment een heilzaam afscheid te maken. 

 • 8. OMHULSEL

  Als je gaat voor een kist als omhulling, dan bieden wij keuze uit diverse leveranciers die duurzame uitvaartkisten van Nederlands hout vervaardigen, zonder lak of ornamenten. Ook low-budget. 

  Mocht je gecharmeerd zijn van een lijkwade, dan raden wij ateliers aan die natuurlijke en gemakkelijk biologisch afbreekbare materialen en stoffen gebruiken. Dat maakt alle wades en draagbaren ook geschikt voor de natuurbegraafplaats. Naast de gebruikte fair-trade materialen zijn er ook workshops in het ontwerpen en maken van een symbolische wade. Verder bieden ze ook eco draagwades voor je dierbare.

  We kunnen je alles vertellen over de Bios-Urn, een tijdelijk omhulsel dat de crematie-as als voedingsbodem gebruikt om uit te groeien tot een mooie boom, struik of plant. De Bios Urn ™ is 100% composteerbaar, van biologisch afbreekbaar materiaal en is geschikt voor een natuurbegraafplaats, maar bijvoorbeeld ook in je eigen tuin.

 • 9. DOSSIER

  Wist je dat je in de meeste gemeente ook online, gewoon zelf, aangifte van overlijden van je dierbare mag doen? Laat je tijdig voorlichten en bekijk hoe dit bijdraagt aan je rouw- en verliesproces. Het grootste voordeel is dat je eigen naam dan bijgeschreven wordt op de Akte van Overlijden. Vaak een symbolisch moment waar sommige mensen veel waarde aan hechten. 

 • 10. VERVOER

  Wist je dat je ook gewoon zelf je overleden dierbare mag vervoeren? Waardoor je grip houdt op het type vervoer dat je hiervoor inzet. Wij hebben een exclusieve overeenkomst met Europa’s grootste vloot Tesla Model S wagens (zwart én wit), zodat je stoet volgauto’s ook gegarandeerd milieuvriendelijk is. Maar er is bijvoorbeeld ook al een speciaal aangepaste Tesla rouwauto in Nederland die we voor je kunnen inzetten.

Duinen, heide, veenweiden, bossen, beken, plassen, moerassen, kwelders, uiterwaarden en stuifzanden: die unieke diversiteit maakt het Nederlandse landschap zo aantrekkelijk. Natuur is iets van alle generaties. Verbonden blijven met de natuur en als nabestaanden je naaste in een mooie omgeving gedenken: ik vind dat ontroerende gedachten.

Teo Wams, directeur Natuurmonumenten

De natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland zorgen voor de inkomsten van Stichting Nieuwe Natuur, zodat we nieuwe natuur in Nederland kunnen maken. Kies je voor een plek op deze natuurbegraafplaatsen, dan draag je bij aan nieuwe natuur.

Je kunt meer bereiken,
…meer dan je denkt
…meer als je samenwerkt
…meer als je de juiste krachten en middelen bundelt

Stichting Nieuwe Natuur wil meer natuur realiseren in Nederland. Dit doen we vanuit de gedachte dat de biodiversiteit van de natuur van belang is voor het welzijn van de mens. We willen de natuur in Nederland verder ontwikkelen, meerwaarde geven en behouden voor de generaties na ons. Stichting Nieuwe Natuur is een initiatief van Natuurbegraven Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten. Door aan te sluiten bij bestaande natuurgebieden in de omgeving van natuurbegraafplaatsen willen we maximaal natuur realiseren. We doen dit in samenwerking met anderen die in de omgeving betrokken zijn.