Praten over passie

Iets te zenuwachtig was ik voor mijn allereerste live radio uitzending… maar in goede handen bij ervaren gastheer Koop Geersing en geluidstechnicus Marcel Hofman van RTV NH. Het werd een mooi gesprek over mensen, het leven en muziek (!), wat op mijn closing day van het Amsterdam Dance Event als een extra feestje aanvoelde toen we om 07:00 uur ’s ochtends de studio in mochten. Feestgangers weten direct wat ik bedoel *-)

In deze live uitzending vroeg Koop een uur lang naar mijn passie, verdriet, de oorlog in mijn thuisland, alleenstaand moeder zijn, activisme, geluk en inspiratie. Om zo te horen wat ik zelf voel bij het leven en de dood:

Wakker geschud

Dit vak is één grote ontdekkingsreis vol inzichten over de families die ik mag begeleiden, maar intussen ook vol persoonlijke groei. Het Welzijn van iedereen waarvoor ik mij inzet staat dan ook met stip op #1 van de set Duurzaamheidsdoelen (UNSDGs) die we voor de dagelijkse praktijk van Art of Goodbye hanteren. Want een uitvaart zo heilzaam mogelijk verzorgen is het begin van een leven lang heilzaam herinneren.

Op #2 staan Duurzame steden en gemeenschappen omdat we met Art of Goodbye net zo lang innoveren en duurzaam ondernemen tot we genoeg vakgenoten ervan kunnen overtuigen dat wij als uitvaartverzorgers change agents zijn. Die verandering start aan tafel bij nabestaanden: je ‘families’. Met je advies over de allergrootste impact op het milieu die iemand kan maken: door een laatste afscheid zo duurzaam mogelijk te verzorgen. Op grote schaal natuurlijk(er) gaan uitvaren betekent dat wij onze steden en gemeenschappen daarop moeten voorbereiden. Neem bijvoorbeeld de maatregelen van de Parijse burgemeester, die het komende jaar 2.000+ natuurgraven laat plaatsen om te voldoen aan de verwachte explosief stijgende vraag naar groene uitvaarten.

Klimaatactie is #3 want het is nodig om de hele uitvaartsector mee te krijgen in deze transitie van bewustwording naar concrete actie. Maar zeker ook de politiek, waar zowel wetgeving op duurzaam uitvaartgebied als advisering, regulering en handhaving door een onafhankelijke toezichthouder vervolgstappen zijn. Dit zal niet vanzelf gebeuren, alleen doordat we met een collectief koplopers meer verhalen blijven delen en ervaringen uitwisselen komen we de consument tegemoet. Die is inmiddels klaar voor impact. Binnen MVO Nederland lopen wij als uitvaartsector ver achter op sterk vertegenwoordigde branches zoals bijvoorbeeld de duurzame zorgsector, food & agri, toerisme, beton of textiel. Dit kan maar één ding betekenen: dat er een hele generatie milieubewuste en veeleisende Nederlanders aankomt die geen genoegen neemt met het huidige uitvaartaanbod.

Herinnering aan mijn eigen dierbare

Anno 2020 met duurzame leveranciers en vakgenoten een betekenisvol herinneringstraject ontwerpen voor °de Nederlander° is mijn passie. We hebben er zin in om nog vele mooie herinneringen mogelijk te maken.

De zonnebloem was de lievelingsbloem van mijn eigen lievelingsmens. Zij is na een verwoestend ziektebed van 3 maanden als HELDIN overleden. Moedig, opgewekt, veeleisend, visionair, sensueel en bovenal op háár manier.

De zonnebloem draait haar bloem altijd naar het licht. In het Spaans en Portugees heet zij daarom girasol (draait naar de zon). Ze staat symbool voor levenslust en bewondering: je bent fantastisch, prachtig.

Ook staat deze bloem voor de mens die zijn hoofd naar het licht (of spiritualiteit) beweegt. We vinden de zonnebloem vaak terug op grafmonumenten. Daar is ze symbool van toewijding. Dit komt uit de Griekse mythe waarin Clytia verliefd wordt op zonnegod Apollo.

Zonnebloempitten staan symbool voor mannelijk zaad en vruchtbaarheid. Een zonnebloem aan je geliefde geven omdat ze fantastisch is, heeft dan ook een erotische ondertoon.

Emotie kent geen dimensie

Zoals je ziet, is het betrekken van alle zintuigen bij iemand’s uitvaart belangrijk: wie was hij of zij écht? In 3-D en op het beeldscherm: voor fysieke contacten en voor virtuele belanghebbenden.

Met de fusion uitvaart bieden wij nabestaanden uit alle ‘cirkels’ het startpunt van een leven lang heilzaam herinneren. Bij het invullen van de virtuele cirkel begeleiden en adviseren we nabestaanden intensief om ervoor te zorgen dat het afscheid van de digitale persoonlijkheid van je dierbare bijdraagt aan je rouwverwerking. Uiteindelijk werken we samen naar de optimale digitale nazorg toe, waar er geen losse eindjes blijven rondzweven op het internet. Dit alles is mogelijk gemaakt door onze technische partners van i-Finish en Digitale Nazorg.

Het hele gesprek hoor je op Spotify:

Art of Goodbye biedt eigentijdse uitvaart planning + verzorging.

We specialiseren in de #fusionfuneral = jouw ideale mix van een fysieke + online uitvaart.

Met duurzame en internationale opties.

Happy living,

Andja

Herinneringsspecialist

www.artofgoodbye.com

° Als het leven jouw dagelijkse kunst is °

+31 (0)681 43 62 12

andja@artofgoodbye.com