Uitvaart planner
Vul deze uitvaartplanner in voor jouw vrijblijvende en transparante offerte.
Stap 1 van 11

Wij bieden hiermee een manier om inzicht te krijgen in wat er moet gebeuren en wat jij zélf kunt organiseren voor je dierbare, of voor je eigen uitvaart. De 10 stappen in de zandloper hiernaast corresponderen met de keuzes bij het uitvaren. Door alles zo inzichtelijk te maken ben jij verzekerd van een optimaal persoonlijke offerte. Onze begeleiding vind je als laatste en optioneel vermeld. Deze zal helemaal zijn afgestemd op jouw specifieke wensen:

 • Samen een begrafenis of crematie ontwerpen en organiseren vanaf de eerste melding van het overlijden die je bij ons doet, tot aan de nazorg past bij onze all-in uitvaartbegeleiding.
 • Als je behoefte hebt aan het zelf regelen van de meeste praktische zaken in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart en puur wat professionele ondersteuning zoekt, dan is ons uurtarief en begeleiding op maat iets voor jou.

Pakketten

Wij hebben een aantal pakketten samengesteld voor mensen die snel op zoek zijn naar duidelijkheid over de complete prijs van een begrafenis of crematie. Deze basis pakketten zijn optioneel uit te breiden met jouw wensen en behoeften. Alle inbegrepen tarieven van derde partijen (toeleveranciers, begraafplaatsen, crematoria et cetera) dienen ter indicatie en zijn op basis van 50 genodigden. Onze uitvaartverzorgers leveren altijd binnen 24 uur na aanname van jouw opdracht een actuele begroting met de kosten specificatie.

● standaard inbegrepen
◗ deels inbegrepen
- niet inbegrepen

All-in
uitvaart

Duurzaam

Natuurlijke begrafenis (eeuwigdurend grafrecht) of eco crematie

Bloemen

-

Opbaring

(Thuis of in rouwcentrum)

Afscheidsplechtigheid

-

Rouwkaart

Catering

-

Laatste verzorging

(standaard óf rituele bewassing)

Omhulsel

(eco kist of wikkeldoek / kafan)

Begeleiding

(Éen uitvaartverzorger inclusief nazorg)

Vervoer

(eenmaal overbrengen overledene)

Begrafenis

Vanaf

€6,950

Crematie

Vanaf

€3,150

Wensen app (Coming soon)

laat hier je e-mail achter om deze te ontvangen zodra het Wensenformulier volgens de Art of Goodbye methode live staat

Prijslijst

 • Uitvaart planning - per uur

  ideaal wanneer je zelf de regie wilt nemen zodat we bij de intake begroten welke professionele begeleiding je nodig hebt

  €60
 • Uitvaart planning - compleet

  intensieve begeleiding vanaf melding overlijden t/m nazorg na de uitvaart; gespecificeerde begroting van alle externe kosten binnen 24 uur na de intake

  €1.200
 • Duurzame uitvaart

  all-in, inclusief fairtrade kist, totaalprijs is afhankelijk van de locatie (Natuurbegraafplaatsen en eco crematoria kunnen enorm in prijs verschillen)

  €5.500
 • Eco verzorging overledene

  €240
 • Rituele bewassing

  €195
 • Zero-emission Haal- en/of Brengservice vanaf

  €75
 • Uitvaart fotografie

  €450
 • Consult sessie 90 minuten

  €95
 • Gedachtenispagina

  €0
 • Coaching rouw- & verlies 5 sessies

  €450

prijzen miv Juli 2021, onder voorbehoud van tarief wijzigingen leveranciers en externe locaties.

Nu begeleiding nodig?

Meld overlijden formulier

FAQ na overlijden

Welkom bij de heilzame uitvaartverzorger.

Wij leveren niet alleen het laatste afscheid, maar ook de start van een levenslange herinnering aan je dierbare. Zo beschouwen wij de uitvaart. Hier hoor je onze beroepseed na afronding van de vakopleiding. Onze 5-H uitvaart methode bestaat uit vijf onderdelen, hier lees je meer de kunst van het heilzaam uitvaren met je hoofd, handen, hart, en herinneringen. Lees het blog.

Hieronder hebben wij vragen en antwoorden verzameld om je een beeld te geven van wat er ongeveer komt kijken bij een uitvaart in Nederland. Om je het vertrouwen te geven dat er nog veel meer mogelijk is, willen we je op het hart drukken dat je ons met alle overige vragen kunt benaderen. Uitvaren is geen gereguleerde markt, waardoor je óók met een uitvaartverzekering altijd vrij bent om elders de uitvaartverzorger te boeken die bij jou/jullie past. Kijk daarom goed rond voor je een keuze maakt. Onze Helpdesk staat voor je klaar. Neem contact op.

Uitvaartkeuze – Heilzaam – Verplicht

Wat doe ik als eerste zodra hij/zij is overleden?

Doe vooral eerst even helemaal niks. Neem je tijd, laat je niets wijsmaken, ook niet haasten. Er is echt tijd om alles te regelen dat nodig is. Zelfs als jouw dierbare naar het buitenland moet of uit het buitenland terug naar Nederland. Het belangrijkste is dat je bij je eigen gevoelens kunt, zo kun je de juiste beslissingen gaan nemen de komende periode.

En nu, wat moet ik doen?

 • Bel de huisarts. Die komt je dierbare ‘schouwen’ als het overlijden thuis is gebeurd. In andere gevallen (ziekenhuis, verzorgingshuis, ongeluk e.d.) doet een arts de schouwing.
 • Van hem of haar ontvang je daarna de ‘Verklaring van Overlijden’, bewaar deze goed!
 • Bel de uitvaartverzorger die goed bij jou/jullie past. TIP: kijk eerst online en bel 2 of 3 vrienden of bekenden voor aanbevelingen. Vraag óók offertes op, zoals via de Art of Goodbye uitvaartplanner.
  Check of er een uitvaartpolis was, of laat je uitvaartverzorger de polischeck voor je doen (inclusief de uitkering claim), zodat je zelf ontzorgd wordt.
 • Óf regel de hele uitvaart zelf, dat mag ook gewoon in Nederland 🥰

Wat zijn de grootste verschillen tussen begraven en cremeren?

Beide moeten pas vanaf 36 uur na overlijden, maar uiterlijk op de zesde werkdag plaatsvinden. De urn met as mag je desgewenst thuis bewaren (of ergens uitstrooien), maar begraven mag alleen op een erkende begraafplaats. Dat is daarom doorgaans duurder.

Welke andere uitvaartkeuze(s) bestaan er?

Je kunt er ook voor kiezen om het lichaam af te staan aan de wetenschap. Dat is kosteloos: de medische faculteit komt jouw dierbare ophalen als hij of zij deze wens had vastgelegd in een zogenaamd codicil.
Een toekomstige legale optie wordt resomeren, dat de komende jaren ook in ons land geïntroduceerd wordt.

Welke impact op het milieu maak ik hiermee?

Verdiep je ook eens in de vele voordelen van natuurbegraven (eeuwige grafrust, volledige ontzorging nabestaanden, kostenvoordelen, bijdragen aan Natuurmonumenten…) Denk intussen na over de milieuvoordelen van resomeren, hetgeen 17 keer minder impact op het milieu maakt dan reguliere vuur crematie. Zodra resomeren (en andere vernieuwingen) wettelijk toegestaan worden, wat heeft dan jouw voorkeur? Als dat crematie is, welke van de milieuvriendelijke / ecologische crematoria in Nederland wil je selecteren?

Geschenk – Heilzaam – Optioneel

Wat geef ik iemand die net een dierbare verloren is?

Het meest gebruikelijke geschenk in Nederland is (rouw)bloemwerk. Gelukkig hoef je je hierbij allang niet meer te beperken tot klassieke keuzes. Denk aan bloemen uit eigen tuin (van de overledene, nabestaanden en/of genodigden), passend bij het seizoen of gebruik makend van een bloemist met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist.

Wat als ik ook iets persoonlijks en/of duurzaams wil schenken aan iemand die met rouw en verlies te maken krijgt?

Kijk ook eens in onze webshop voor inspiratie, zo vind je geschenken bestaande uit kristallen, stenen en de in eigen atelier vervaardigde wenskaarsen van l’Aimé, waarmee jij hem of haar een hart onder de riem steekt. Of verstuur een Art of Goodbye giftcard met jouw persoonlijke boodschap, te besteden aan een van onze heilzame geschenksets.

Heb je tijd en inspiratie over? Schrijf dan een warme brief, doe deze op de post of laat regelmatig van je horen met het aanbod om bijvoorbeeld boodschappen te (laten) bezorgen of hulp in het huishouden te regelen.

Je persoonlijke aandacht is iets dat jij zelf het beste kunt vertalen naar momenten en geschenken. Bedenk daarbij dat rouwen een werkwoord is zónder vervaldatum, ook wanneer een nabestaande zelf niet begint over zijn of haar verlies zal het gemis pijn doen. Dus jouw (kleine) gebaar kan extra veel betekenen

Opbaren – Herinneren – Optioneel

Moet ik een overledene (laten) opbaren?

Nee, dat is niet wettelijk verplicht. Denk rustig na óf en waar je dit wilt (laten) doen. Dit betekent letterlijk ‘het op een baar leggen van een overledene. Jouw dierbare wordt dan in een kist of op zijn of haar bed gelegd, nadat hij of zij verzorgd en aangekleed is in de outfit die je hebt klaargelegd.

Waar kan de opbaring plaatsvinden?

Je kunt thuis worden opgebaard, in een rouwcentrum of in een verzorgingstehuis. Er wordt op externe locaties standaard gebruik gemaakt van koeling.

En als we een thuisopbaring wensen?

Het meest belangrijke is dat je goed bedenkt op welke plek in huis dit het beste kan. En welk jaargetijde is het? Afhankelijk van de buitentemperaturen en de koelmogelijkheden binnen kun je beslissen op welke manier je jouw dierbare het beste koel houdt tot aan zijn of haar uitvaart. Wanneer het te warm is voor graszoden, BioSac of een standaard koelplaat, kun je altijd nog een lichte balseming laten doen (thanatopraxie).

En wat als we geen opbaring willen/kunnen houden?

In het geval je iemand niet laat opbaren, is dat natuurlijk ook ok. Dan kun je hem of haar tot aan de uitvaart alleen niet meer bezoeken.

Afscheid – Herinneren – Optioneel

Hoe kies ik de juiste locatie voor de afscheidsplechtigheid?

Bedenk wat het is, dat de herinneringen aan je dierbare symboliseert: een playlist, een voorwerp, gedicht, of plaats in de natuur? Misschien wel een boom die je wilt (laten) planten ter nagedachtenis?

Als herinneringsspecialist adviseren wij in dit traject, vanaf de melding van het overlijden van jouw dierbare. Zodat de uitvaartplechtigheid straks de start van je herinneringen aan hem of haar vormt, in plaats van een enkele momentopname.

Mogen we ook THUIS, BUITEN of op een unieke LOCATIE afscheid nemen?

Door heel Nederland kun je ook een uitvaart organiseren, zelfs zonder het milieu onnodig te belasten. Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand: op een serene plek aan het water, in de stad óf in het groen. Wij werken samen met (uitvaart)locaties met een internationaal duurzaamheidskeurmerk. Zij doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. En gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Zo zal een door Art of Goodbye geselecteerde uitvaartlocatie altijd zuinig omgaan met energie en water. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. En dit allemaal met een bijzondere aandacht die niet alleen het gevoel van rust en comfort tijdens een uitvaart bevordert, maar dus ook de status van natuur en milieu. Al deze locaties zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals 2015-2030 van de Verenigde Naties.

UPDATE

Gedurende de bijzondere Corona restricties gelden altijd de laatste regels voor uitvaarten van de Rijksoverheid die je hier kunt lezen.

Multimedia – Hart – Optioneel

Moet ik het drukwerk uitbesteden?

Integendeel. Wist je dat je zelf de rouwkaart mag ontwerpen en e-mailen? 

Kies je wel voor het uitbesteden van rouwdrukwerk, dan bieden we een collectie rouwdrukwerk van 100% gerecycled papier.

Hoe werkt het met opnames tijdens de uitvaart zelf?

Zelf filmen en livestreamen van de plechtigheid (via bijvoorbeeld YouTube of Facebook) mag ook. Je bent nooit verplicht om een professionele leverancier in te huren hiervoor.

Wat als ik zelf foto’s wil (laten) nemen op de dag van het afscheid?

Wil je foto’s van de uitvaart? Kies dan voor een ervaren expert in uitvaartfotografie die bij jullie past en begrijpt wat voor persoon je dierbare was.

Catering – Hart – Optioneel

Mag ik eigen gerechten of drankjes meenemen naar het afscheid?

Bij steed meer uitvaartcentra mag dit. Op de meeste uitvaartlocaties kun je de catering (laten) verzorgen. Liever niet zelf koken?

Wij streven ernaar eten en drinken te serveren volgens de ‘Good, Clean and Fair’-principes van Slow Food.

Altijd van lokale en zo veel mogelijk biologische cateraars, in samenwerking met game changing cateraars voor wie duurzaamheid geen marketingtool is, maar de reden waarom ze ooit begonnen. Cateraars die niet geloven in hypes, maar wel in positieve trends en landelijk met verschillende signature chefs, food ondernemers en bijzondere leveranciers werken. Altijd gemotiveerd om de wereld mooier te maken. Doordat onze culinaire en creatieve service dus niet beperkt wordt door één chef of één keukenteam, kunnen we voor jouw uitvaart een zero waste menu op maat ontwikkelen. Dankzij vak-goeroes die uitblinken in hun eigen specialiteit: bijvoorbeeld in één type keuken en soms zelfs één gerecht. Van streetfood tot fine-dining. We bespreken samen welke specialisten het beste bij jouw persoonlijkheid en dus uitvaartwensen passen en vertalen jouw boodschap of thema van de uitvaart door naar lekkere gerechten. Catering van kop tot staart dus: de aankleding, personeel en bijzondere extra’s om jouw uitvaart naar een hoger persoonlijk niveau te tillen.

Verzorging – Handen – Optioneel

Mag ik mijn dierbare zelf ook zelf verzorgen?

Jazeker! Bespreek de laatste verzorging van je dierbare altijd goed en rustig door met de persoon die het dichtst bij de overledene stond. Was hij of zij religieus en is er bijvoorbeeld een rituele bewassing nodig? Of bestaat de laatste verzorging uit het lichaam wassen, de haren netjes stylen, bij mannen nog een keer scheren en daarna de favoriete kleding aandoen?

Neem dit stap voor stap door zodat je weet of er echt een zorgteam hiervoor nodig is.

In dat geval nemen we door welke producten op natuurlijk basis we kunnen gebruiken bij jouw dierbare. Om van dit laatste intieme moment een heilzaam afscheid te maken.

Welke kleding is het beste voor een uitvaart?

Leg vooral de favoriete outfit van de overledene klaar, daar waar mogelijk van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, zijde of wol. Ook de favoriete sieraden, eigen bril en veel gebruikte make-up (bij dames) zijn handig om klaar te liggen voor de verzorging.

Omhulsel – Handen – Optioneel

Is een kist kopen verplicht?

Gelukkig niet. Zoals eerder gezegd mag je jouw dierbare helemaal zelf opbaren, ook thuis. Dat mag dus óók zonder kist en bijvoorbeeld op zijn of haar bed.

Zonder kist begraven of cremeren mag ook.

Wist je dat je de kist ook zelf of met familie/vrienden mag maken?

Volgens de wet is ook een ander type omhulsel toegestaan, genaamd wade of doek. Als het lichaam maar hygiënisch kan worden vastgehouden tijdens het vervoer naar het graf of de crematieoven. Daarvoor wordt een lijkhoes gebruikt (die zijn verplicht biologisch afbreekbaar), gecombineerd met iets waar het lichaam op ligt (een draagplank of lijkbaar om het lichaam mee te vervoeren).

Welke eco keuzes zijn er?

Er is keuze uit diverse leveranciers die duurzame uitvaartkisten van Nederlands hout vervaardigen, zonder lak of ornamenten. Óók low-budget. 

Mocht je gecharmeerd zijn van een lijkwade, dan raden wij ateliers aan die natuurlijke en gemakkelijk biologisch afbreekbare materialen en stoffen gebruiken. Dat maakt alle wades en draagbaren ook geschikt voor de natuurbegraafplaats. Naast de gebruikte fair-trade materialen zijn er ook workshops in het ontwerpen en maken van een symbolische wade. Verder bieden ze ook eco draagwades voor je dierbare.

Wie doet het dekstel op de kist?

Dat mag je zelf doen, of er een symbolisch moment van maken vlak voor de laatste rit of afscheidsgroet. Betrek vooral de kinderen uit de familie bij dit moment door tekeningen en briefjes in de kist te leggen. Maar ook bloemen en andere persoonlijke voorwerpen mag je bij wijze van een laatste groet in de kist bijleggen voordat deze gesloten wordt.

Dossier – Hoofd – Verplicht

Welke documenten heb ik nodig voor een uitvaart?

Om te beginnen móet je Aangifte van Overlijden doen bij de Burgerlijke Stand in de gemeente waar hij of zij is overleden. De naam van de persoon die aangifte doet, komt op de akte van overlijden te staan. De aangifte moet vóór de uitvaart en bijna altijd binnen 6 werkdagen na het overlijden gedaan zijn.

Je krijgt een uittreksel van de Akte van Overlijden mee. Deze akte geeft toestemming voor de uitvaart.

Hiermee moet je een Verlof tot begraven of cremeren aanvragen Begraven en cremeren is niet gebonden aan de eigen woonplaats, maar mag alleen op een begraafplaats of een crematorium. 

Mogelijk heb je ook een Verklaring van Erfrecht nodig, waarmee je als nabestaande aantoont dat je ook erfgenaam bent. Deze akte vraag je aan bij een notaris, check vooraf de kosten.

Wat als ik de uitvaart niet zelf regel maar uitbesteed aan een uitvaartondernemer en niet zeker weet of er een uitvaartpolis is?

Degene die de uitvaartondernemer opdracht geeft, betaalt de uitvaartkosten. Ook als jij zelf geen erfgenaam bent van de overledene… Maak daarom als je opdrachtgever wenst te worden, ook direct duidelijke afspraken met jouw uitvaartondernemer. Check in het Centraal Testament Register of de overledene een testament had en bij welke notaris dit in beheer is. Navraag is gratis en de uitslag duurt meestal een week.

Vervoer – Hoofd – Optioneel

Moet ik dragers inhuren?

Het mooie is, dat je een overledene zelf naar het graf mag dragen en ook in het graf mag laten zakken. Hiervoor kun je vrienden of familie vragen en dit vooraf thuis of op de locatie samen oefenen.

Ook kun je natuurlijk professionele grafdragers inhuren (heren / dames, van diverse etniciteiten).

Hoe zit het met transport?

Wist je dat je in Nederland ook gewoon zelf je overleden dierbare mag vervoeren? Waardoor je totale grip houdt op het type vervoer (en de bijkomende kosten). Een overledene wordt gemiddeld 2-3 vervoerd tussen overlijden en zijn of haar uitvaart (denk aan het overbrengen van de plek van overlijden naar de plaats van opbaren, zoals de eigen woning of het uitvaartcentrum, tot aan het vervoer naar het de kerk en dan naar de begraafplaats of crematorium).

Is er ook milieuvriendelijk rouwvervoer?

Wij hebben een exclusieve overeenkomst met Europa’s grootste Tesla-vloot, zodat je stoet volgauto’s ook gegarandeerd corona-proof en milieuvriendelijk is. Maar er is bijvoorbeeld ook al een speciaal aangepaste Tesla rouwauto in Nederland die we voor je kunnen inzetten.