VUL IN & DEEL!

Als jij door COVID-19 als ZZP’er of kleine uitvaartverzorger ook accuut tekort hebt aan persoonlijke beschermingsmiddelen:

INVULLEN PETITIE

Update – 30 maart 2020
Ondertussen meer dan 550 handtekeningen! Ook die van jou is noodzakelijk.

25 maart 2020
Steeds meer handtekeningen + uitvaart Crisisteam Corona hard bezig met lobby bij ‘Regionale Coördinatoren Persoonlijke Beschermingsmiddelen Corona’. Meer info volgt. Handtekeningen helpen: blijf invullen!

24 maart 2020
Min. BzK: cruciale functie in de uitvaart = gelijk aan de zorg en daarmee een cruciaal beroep. Nog geen uitsluitsel over recht op persoonlijke beschermingsmiddelen…

23 maart 2020
Petitie in landelijk dagblad Telegraaf: Uitvaartondernemers smeken om mondkapjes en in de eerste minuten al bijna 100 handtekeningen!

22 maart 2020 
Vakblad Uitvaart: Inzamelingsactie gestart voor uitvaartondernemers.

Beschermingsmiddelen over? Doneer nu!

Dit is een landelijke inzamelingsactie om snel alle Nederlandse uitvaartverzorgers te bereiken die sinds de COVID-19 pandemie een tekort (dreigen te) hebben aan beschermingsmiddelen:

 • Handschoenen
 • Schort met lange mouwen
 • Handalcohol
 • Mondkapjes

Voor wie?

De ingezamelde middelen zijn bedoeld voor ​iedere uitvaartverzorger die werkzaam is in de Nederlandse uitvaartverzorging.​ Deze zijn kosteloos beschikbaar en op te halen of te bestellen door iedere vakgenoot die door de eigen voorraad heen is, ongeacht je functie, bedrijf, of mogelijke branche- of netwerk lidmaatschap(pen).

Wij doen primair een beroep aan ​grote uitvaartondernemers en secundair aan ​het bedrijfsleven en publiek,​ om je overschot aan beschermingsmiddelen te delen en deze crisis gezamenlijk het hoofd te kunnen bieden.

Wat kun je doen?

 • Je hulpvraag plaatsen in het Slack kanaal* of via dit formulier
 • Je beschikbare beschermingsmiddelen afgeven op ons bezoekadres (zie hieronder) of, bij grote hoeveelheden en in overleg met ons, laten ophalen door onze zero-emmision vloot Tesla’s
 • Monitor de wereldwijde sterftecijfers op dit live dashboard van WHO
 • Vergroot je begrip van deze ziekte, haar symptomen en jouw zelfbescherming door de RIVM en WHO richtlijnen te volgen. Inclusief een FAQ en praktische ‘How te protect yourself’ video training en e-learning
 • Bereik ons 24/7 op 020-3037280, online, via Skype of op onderstaande locatie

Wees welkom in ons atelier

 

📍Contactweg 48, 1014 AN Amsterdam

Wij zijn doordeweeks aanwezig van 10:00 tot 15:00 uur, daarbuiten op afspraak. Waarbij we er van uit gaan dat je meewerkt aan de extra veiligheidsnormen die nu gelden. 

Waarom is deze actie nodig?

Uitvaart groothandels zijn door de voorraden heen en ook de branchevereniging voor uitvaartondernemers​ g​eeft aan dat er nog geen regeling is getroffen voor nood bevoorrading. Terwijl het landelijk bestuursteam coronavirus (BGNU, LOB, LVC, Nardus en een arbeidsdeskundige) de komende tijd met o.a. RIVM praat om erkenning van onze beroepsgroep als een van de vitale beroepen te realiseren, neemt de onzekerheid bij veel kleine zelfstandigen in onze sector toe.

Minister Hugo de Jonge van VWS informeert de Kamer (20-02-2020) via deze kamerbrief​ over de stand van zaken rondom tekorten van persoonlijke beschermingsmiddelen. De langlopende Europese aanbestedingsprocedures, het afgeblazen vorderingsbesluit en het niet vermelden van de uitvaartzorg bij de belanghebbende sectoren voor persoonlijke beschermingsmiddelen zijn zorgelijk. Des te belangrijker dat minister De Jonge particuliere initiatieven tot verdeling van kleine hoeveelheden die mensen zelf nog thuis hebben liggen aanmoedigt.

Ter voorbereiding op een sterke toename van de druk op onze beroepsgroep, is het noodzakelijk dat wij nu:

●  Uitvaartverzorgers op een veilige manier de maatschappij in sturen, zodat de Nederlandse burger kan blijven​ vertrouwen​ op de kwaliteit en zorg door onze beroepsgroep.

●  Een kanaal bieden aan uitvaartverzorgers om tekorten aan beschermingsmiddelen aan te geven en ​elkaar om hulp te vragen​ bij het aanvullen van deze voorraad.

●  Beschermingsmiddelen ​delen​ van vakgenoten die beschikken over extra voorraad (door bijvoorbeeld medewerkers die tijdens het virus thuis blijven, ziek zijn of eerder gehamsterd hadden).

●  Elkaar ​versterken t​ijdens tijdens de beproeving die voor ons ligt.

Zorg voor uitvaartzorg

 • Groothandel Hesselmans & Van Willegen geeft aan dat er op zijn vroegst einde week 13 een beperkte zending mondkapjes binnenkomt, intussen kun je jouw bestelling in de wachtrij plaatsen. ​René Wiegman​: Wij zetten ons al 10 dagen met man en macht in, vaak tegen ongekende inkoopprijzen,om meer voorraden deze kant op te krijgen. Hierbij hebben we steun nodig vanuit de landelijke uitvaart instanties en aangewezen overheden voor een zo eerlijk mogelijke verdeling. De reguliere medische zorg krijgt nu logischerwijze alle aandacht, maar voor de uitvaartzorg is nog steeds geen nood bevoorrading protocol van kracht. Daarom steunen wij ​#uitvaartzorgsupport

 • Susanne Duijvestein van ​Susanne bij Afscheid​:
  Juist in deze tijd wil ik mensen bijstaan om afscheid te nemen in een vorm die troost en helend is. En daarvoor moet ik mezelf en mijn omgeving kunnen beschermen tegen besmetting #uitvaartzorgsupport

 • Jasper Martens van Sir Jamian:
  Wij worden als zelfstandige uitvaartverzorgers nu helemaal vergeten, ik voel me dan ook een beetje in de steek gelaten. Bij mij is door het #coronavirus al een drukkere periode begonnen. Nabestaanden hebben veel duidelijkheid nodig, bellen mij ook met allerlei vragen waar je zelf niet bij stil staat… De communicatie vanuit onze branche komt te traag op gang. Er komt veel meer kijken vanuit de beleving van families dan de berichtgeving die nu verspreid is. Hoe hard deze periode ook is voor ons als professionals, wij vormen samen de uitvaartzorg in Nederland. En we moeten ook voor elkaar zorgen. Hopelijk leren we dit noodgedwongen door dit virus.​ #uitvaartzorgsupport

 • Anneloes Kokshoorn van Anneloes met Aandacht:
  Ik zou er niet aan moeten denken dat ik mijn werk niet meer zou kunnen doen. Vooral in deze moeilijke periode. Daarom is het zo belangrijk dat er juist nu middelen beschikbaar zijn om mezelf en anderen te beschermen. Zodat ik mensen kan blijven begeleiden en bijstaan bij hun afscheid. #uitvaartzorgsupport

 • Sander van der Meer van ​Digital Funeral Professionals​:
  Overleden en daarmee ook offline… als techniek plaats moet maken voor begeleiden en verzorgen, is er voldoende bescherming noodzakelijk in de uitvaartbranche. Steun daarom ​#uitvaartzorgsupport

 • Johan Verhofstadt van ​Johan Uitvaartzorg​:
  Wij zijn net zo onmisbaar als medische hulpverleners. Hopelijk verspreidt de oproep voor deze inzamelingsactie zich minstens zo snel als het coronavirus. Zodat onze veiligheid gegarandeerd kan worden. #uitvaartzorgsupport

* Hoe kunnen we hierover met elkaar communiceren?

Om een kort, direct lijntje met elkaar te houden is er een ​Slack kanaal geopend voor deze inzamelingsactie. Slack is een digitale tool, die samenwerking mogelijk maakt door de juiste informatie bij de juiste mensen op het juiste moment te krijgen. Het vervangt email verkeer onderling en allerlei verschillende vormen van social media en bundelt zo rondvragen in een toegewijd kanaal.
De Slack app is er voor telefoon & tablet (iOS of Android) of vanaf je laptop.

Waarom Slack?
Dit kanaal is een effectieve manier om groepen mensen te laten samenwerken. Hoewel er op Facebook en LinkedIn meerdere themagroepen bestaan voor uitvaartverzorgers, is de informatie vaak versnipperd en relatief vermengd met overige informatie. Daardoor is de bron niet altijd duidelijk of betrouwbaar. Het Slack kanaal wordt enkel gebruikt voor de inzameling van beschermingsmiddelen en voor de duur van het COVID-19 virus.

Nu meer dan ooit staat jouw welzijn voorop

Je kunt notificaties van de Slack hotline optioneel op stil zetten en zo je eigen grenzen in acht nemen. Zelfzorg en tijdig je rust nemen op social media zijn van vitaal belang, juist in deze onbestemde tijd.