Het laatste afscheid

Uitvaart plannen

zero waste funeral

Uitvaart verzorgen

Herinneringen bewaren

Het is belangrijk dat je in de eerste momenten na het overlijden van je dierbare voelt dat je weet wat er nu gaat gebeuren en dat je beseft dat jullie afscheid moeten gaan nemen.
Bij alle keuzes die je hierna maakt, kan Art of Goodbye je begeleiden. We verzorgen de uitvaart van begin tot eind, We helpen met de praktische voorbereidingen en met het maken van een draaiboek, waardoor de dag zelf vlekkeloos verloopt.

We doen er alles aan om het leven van je dierbare met respect te vieren. En in de periode na de uitvaart blijven we contact houden om te horen hoe het met je gaat en wat we verder voor je kunnen betekenen.
Dit is een voorbeeld van hoe we samen de fysieke en online herinnering aan je dierbare vormgeven:

Tarief

Onze uitvaartverzorging en -begeleiding voor een heel jaar bedraagt €2.500
* Inclusief begeleiding vanaf melding overlijden t/m jaar na de uitvaart
** Exclusief kosten van derden

Wanneer je ons de uitvaart van je dierbare laat verzorgen, komen we na je melding op uitgebreid gesprek.
Je kunt daarna binnen 24 uur rekenenen op onze totaal-offerte, inclusief kosten van derden. Zonder verrassingen achteraf.

Bij uitvaartverzorging Art of Goodbye worden alle uitvaartpolissen (natura- én kapitaaldekking) geaccepteerd.
Wij nemen contact op met je verzekeringsmaatschappij voor een totaalbegroting van gedekte kosten en (mogelijk) aanvullende kosten.

Zero Waste Funeral

Zero-Waste

De tijd waarin we leven maakt ons steeds bewuster van keuzes die we iedere dag hebben. Onze lifestyle is hiermee een optelsom geworden van allemaal nieuwe thema’s die voorheen weinig tot geen aandacht kregen. Zoals hoe je denkt over uitvaarten. De afgelopen tijd is ook de zogenaamde zero waste lifestyle in opkomst in Nederland.

Wil je weten hoe belangrijk Nederlanders duurzaamheid en de maatschappelijke impact van bedrijven vinden? Check dan hier Dossier Duurzaam, het langstlopende, grootschalige marktonderzoek naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaamheid en MVO in Nederland.

Dit jaar vindt voor de vierde keer op rij de Duurzame Week #DW19 plaats onder het motto Green up you life!

Het concrete voordeel van de zero waste benadering is dat je als eigentijdse consument hiermee een ethisch, economisch en visionair doel kunt stellen aan al je dagelijkse keuzes. Waarmee je zorgt dat het milieu zo min mogelijk belast wordt door inbreng van jezelf en de mensen waar jij invloed op hebt.

Eén van die keuzes is welk type uitvaart je gaat plannen. Voor jezelf of een dierbare. En in hoeverre je kunt voorkomen dat er voor, tijdens en na die uitvaart meer afval geproduceerd wordt, hetgeen schadelijk is voor het milieu. Als jij net als wij ook deze lifestyle omarmt, zeg je zo veel mogelijk nee tegen alles dat verpakt zit in plastic. We gaan dingen die schadelijk voor het milieu zijn zoveel mogelijk verminderen. Ook zorgen we ervoor dat we gebruik maken van materialen die we later kunnen hergebruiken. En we vinden het belangrijk dat als iets kapot is, we het niet weggooien maar eerst proberen te (laten) repareren.

Verandering begint bij bewustzijn. Gedurende je leven kun je iedere dag weer de impact van jouw keuzes op het milieu en onze aarde sturen. Jouw ecologische footprint reduceren is iets dat je kunt oefenen totdat het een tweede natuur wordt (woordgrapje van onze redactie).

Een zero waste uitvaart bestaat uit 12 stappen die je nu al kunt plannen:

01. Afweging

Afweging maken tussen de milieu impact van begraven vs. cremeren. Verdiep je ook in de vele voordelen van natuurbegraven (eeuwige grafrust, volledige ontzorging nabestaanden, kostenvoordelen, bijdragen aan Natuurmonumenten…) Denk intussen na over nieuwe opties zoals resomeren, hetgeen 17 keer minder impact op het milieu maakt dan reguliere vuur crematie. Zodra resomeren (en andere vernieuwingen) wettelijk toegestaan worden, wat heeft dan jouw voorkeur? Leg dit voortschrijdend inzicht vast in je Uitvaartplan. Bij deze afwegingen adviseren wij je tijdens een persoonlijke sessie, gebaseerd op je zintuigen en ecologische statistieken. Maar ook je online footprint komt hierin uitgebreid aan bod.

03. Kist/wade of baar

Als je gaat voor een kist als omhulling, dan bieden wij keuze uit diverse leveranciers die duurzame uitvaartkisten van Nederlands hout vervaardigen, zonder lak of ornamenten. Mocht je gecharmeerd zijn van een lijkwade, dan raden wij ateliers aan die natuurlijke en gemakkelijk biologisch afbreekbare materialen en stoffen gebruiken. Dat maakt alle wades en draagbaren ook geschikt voor de natuurbegraafplaats. Naast de gebruikte fair-trade materialen zijn er ook workshops in het ontwerpen en maken van een symbolische wade. Verder bieden ze ook eco draagwades voor je dierbare.

05. drukwerk
Met de templates van onze design partner Rouwmedia kun je zelf digitaal kaarten editen en verzenden. Je ontvangt van ons de link naar de online beeldbank met honderden beelden ter inspiratie en tekst voorbeelden. Kies je voor drukwerk, dan bieden we een complete serie rouwdrukwerk van 100% gerecycled papier.
07. vervoer

Wist je dat je ook gewoon zelf je overleden dierbare mag vervoeren? Waardoor je grip houdt op het type vervoer dat je hiervoor inzet. Wij hebben een exclusieve overeenkomst met Europa’s grootste vloot Tesla Model S wagens (zwart én wit), zodat je stoet volgauto’s ook gegarandeerd milieuvriendelijk is. Maar er is bijvoorbeeld ook al een speciaal aangepaste Tesla rouwauto in Nederland die we voor je kunnen inzetten.

08. locatie

Wij hebben een netwerk van locaties met een duurzaam karakter door heel Nederland, waar je ook een uitvaart kunt organiseren zonder het milieu onnodig te belasten. Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand op een serene plek aan het water, in de stad of in het groen.

10. Gedenkmonument

Een nieuwe natuurstenen grafsteen wordt vaak maar zo’n 10 a 20 jaar op een graf gebruikt. Nadat de nabestaanden afstand doen van het graf wordt deze kapot gehakt en verdwijnt de eeuwenoude natuursteen via de puinbreker in het wegdek. Ontzettend zonde, zeker wanneer we ons bedenken dat die steen nog vele levens zou kunnen hebben. We kunnen hier een flinke steen bijdragen, door de stenen die al gewonnen zijn een nieuw leven te geven. In plaats van steeds nieuwe grondstoffen uit de aarde te halen kunnen we de grondstoffen die al in gebruik zijn veel beter benutten. Op die manier kunnen we de uitputting van de aarde terugdringen. Een steen blijft een steen, ook na 20 jaar grafrust kan deze er nog even mooi uit zien…

02. Opbaren

Opbaren: Hieraan zijn in Nederland geen regels en voorwaarden verbonden, waardoor meestal standaard gekozen wordt voor (thuis)opbaring met een koelplaat en de steeds vaker toegepaste methode van lichte balseming (Thanatopraxie) of eventueel graszoden. De Biosac 200, een duurzaam opbaar product, biedt nabestaanden de mogelijkheid tot een mooie, warme en geheel natuurlijke manier van opbaren. Zo omzeil je indringende balseming en alle daarmee gemoeide toxische stoffen, welke helemaal niet nodig zijn om je geliefde tot een week (thuis) op te kunnen baren, maar ook een vaak vervelend zoemende koelplaat is doorgaans niet meer nodig. Wij helpen je om de tijden af te spreken waarop familie, vrienden en kennissen afscheid kunnen komen nemen. Dit kan verstandig zijn als je thuis niet zoveel ruimte hebt. Doordat het lichaam niet gekoeld wordt, zal je geliefde bij eventuele aanraking ook minder koud aanvoelen.

04. urn

We kunnen je alles vertellen over de Bios-Urn, een tijdelijk omhulsel dat de crematie-as als voedingsbodem gebruikt om uit te groeien tot een mooie boom, struik of plant. De Bios Urn ™ is 100% composteerbaar, van biologisch afbreekbaar materiaal en is geschikt voor een natuurbegraafplaats, maar bijvoorbeeld ook in je eigen tuin.

06. catering

Altijd van lokale en zo veel mogelijk biologische cateraars, in samenwerking met de game changing cateraars van The Food Line-up voor wie duurzaamheid geen marketingtool is maar de reden waarom ze ooit begonnen, het is hun basis. Dit team gelooft niet in hypes, maar wel in positieve trends en werkt landelijk met meer dan 150 verschillende signature chefs, food ondernemers en bijzondere leveranciers die intrinsiek gemotiveerd zijn om de wereld mooier te maken. Doordat onze culinaire en creatieve reikwijdte dus niet beperkt wordt door één chef of één keukenteam, kunnen we voor jouw uitvaart een zero waste menu op maat ontwikkelen. Dankzij deze vak-goeroes die uitblinken in hun eigen specialiteit: bijvoorbeeld in één type keuken en soms zelfs één gerecht. Van streetfood tot fine-dining. We bespreken samen welke specialisten het beste bij jouw persoonlijkheid en dus uitvaartwensen passen en vertalen jouw boodschap of thema van de uitvaart door naar lekkere gerechten. Catering van kop tot staart dus: de aankleding, personeel en bijzondere extra’s om jouw uitvaart naar een hoger persoonlijk niveau te tillen. Wij streven ernaar eten en drinken te serveren volgens de ‘Good, Clean and Fair’-principes van Slow Food.

09. Bloemen

Uit eigen tuin (van nabestaanden en/of genodigden), passend bij het seizoen of gebruik makend van een bloemist met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Wanneer je op korte termijn een bijzonder duurzaam rouwbloemwerk op maat wilt, kun je rekenen op onze partner The Flower Family, lees hier hun verhaal.

01. Afweging

Afweging maken tussen de milieu impact van begraven vs. cremeren. Verdiep je ook in de vele voordelen van natuurbegraven (eeuwige grafrust, volledige ontzorging nabestaanden, kostenvoordelen, bijdragen aan Natuurmonumenten…) Denk intussen na over nieuwe opties zoals resomeren, hetgeen 17 keer minder impact op het milieu maakt dan reguliere vuur crematie. Zodra resomeren (en andere vernieuwingen) wettelijk toegestaan worden, wat heeft dan jouw voorkeur? Leg dit voortschrijdend inzicht vast in je Uitvaartplan. Bij deze afwegingen adviseren wij je tijdens een persoonlijke sessie, gebaseerd op je zintuigen en ecologische statistieken. Maar ook je online footprint komt hierin uitgebreid aan bod.

02. Opbaren

Opbaren: Hieraan zijn in Nederland geen regels en voorwaarden verbonden, waardoor meestal standaard gekozen wordt voor (thuis)opbaring met een koelplaat en de steeds vaker toegepaste methode van lichte balseming (Thanatopraxie) of eventueel graszoden. De Biosac 200, een duurzaam opbaar product, biedt nabestaanden de mogelijkheid tot een mooie, warme en geheel natuurlijke manier van opbaren. Zo omzeil je indringende balseming en alle daarmee gemoeide toxische stoffen, welke helemaal niet nodig zijn om je geliefde tot een week (thuis) op te kunnen baren, maar ook een vaak vervelend zoemende koelplaat is doorgaans niet meer nodig. Wij helpen je om de tijden af te spreken waarop familie, vrienden en kennissen afscheid kunnen komen nemen. Dit kan verstandig zijn als je thuis niet zoveel ruimte hebt. Doordat het lichaam niet gekoeld wordt, zal je geliefde bij eventuele aanraking ook minder koud aanvoelen.

03. Kist/wade of baar

Als je gaat voor een kist als omhulling, dan bieden wij keuze uit diverse leveranciers die duurzame uitvaartkisten van Nederlands hout vervaardigen, zonder lak of ornamenten. Mocht je gecharmeerd zijn van een lijkwade, dan raden wij ateliers aan die natuurlijke en gemakkelijk biologisch afbreekbare materialen en stoffen gebruiken. Dat maakt alle wades en draagbaren ook geschikt voor de natuurbegraafplaats. Naast de gebruikte fair-trade materialen zijn er ook workshops in het ontwerpen en maken van een symbolische wade. Verder bieden ze ook eco draagwades voor je dierbare.

04. urn

We kunnen je alles vertellen over de Bios-Urn, een tijdelijk omhulsel dat de crematie-as als voedingsbodem gebruikt om uit te groeien tot een mooie boom, struik of plant. De Bios Urn ™ is 100% composteerbaar, van biologisch afbreekbaar materiaal en is geschikt voor een natuurbegraafplaats, maar bijvoorbeeld ook in je eigen tuin.

05. drukwerk
Met de templates van onze design partner Rouwmedia kun je zelf digitaal kaarten editen en verzenden. Je ontvangt van ons de link naar de online beeldbank met honderden beelden ter inspiratie en tekst voorbeelden. Kies je voor drukwerk, dan bieden we een complete serie rouwdrukwerk van 100% gerecycled papier.
06. catering

Altijd van lokale en zo veel mogelijk biologische cateraars, in samenwerking met de game changing cateraars van The Food Line-up voor wie duurzaamheid geen marketingtool is maar de reden waarom ze ooit begonnen, het is hun basis. Dit team gelooft niet in hypes, maar wel in positieve trends en werkt landelijk met meer dan 150 verschillende signature chefs, food ondernemers en bijzondere leveranciers die intrinsiek gemotiveerd zijn om de wereld mooier te maken. Doordat onze culinaire en creatieve reikwijdte dus niet beperkt wordt door één chef of één keukenteam, kunnen we voor jouw uitvaart een zero waste menu op maat ontwikkelen. Dankzij deze vak-goeroes die uitblinken in hun eigen specialiteit: bijvoorbeeld in één type keuken en soms zelfs één gerecht. Van streetfood tot fine-dining. We bespreken samen welke specialisten het beste bij jouw persoonlijkheid en dus uitvaartwensen passen en vertalen jouw boodschap of thema van de uitvaart door naar lekkere gerechten. Catering van kop tot staart dus: de aankleding, personeel en bijzondere extra’s om jouw uitvaart naar een hoger persoonlijk niveau te tillen. Wij streven ernaar eten en drinken te serveren volgens de ‘Good, Clean and Fair’-principes van Slow Food.

07. vervoer

Wist je dat je ook gewoon zelf je overleden dierbare mag vervoeren? Waardoor je grip houdt op het type vervoer dat je hiervoor inzet. Wij hebben een exclusieve overeenkomst met Europa’s grootste vloot Tesla Model S wagens (zwart én wit), zodat je stoet volgauto’s ook gegarandeerd milieuvriendelijk is. Maar er is bijvoorbeeld ook al een speciaal aangepaste Tesla rouwauto in Nederland die we voor je kunnen inzetten.

08. locatie

Wij hebben een netwerk van locaties met een duurzaam karakter door heel Nederland, waar je ook een uitvaart kunt organiseren zonder het milieu onnodig te belasten. Kwaliteit en duurzaamheid gaan hand in hand op een serene plek aan het water, in de stad of in het groen.

09. Bloemen

Uit eigen tuin (van nabestaanden en/of genodigden), passend bij het seizoen of gebruik makend van een bloemist met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Wanneer je op korte termijn een bijzonder duurzaam rouwbloemwerk op maat wilt, kun je rekenen op onze partner The Flower Family, lees hier hun verhaal.

10. Gedenkmonument

Een nieuwe natuurstenen grafsteen wordt vaak maar zo’n 10 a 20 jaar op een graf gebruikt. Nadat de nabestaanden afstand doen van het graf wordt deze kapot gehakt en verdwijnt de eeuwenoude natuursteen via de puinbreker in het wegdek. Ontzettend zonde, zeker wanneer we ons bedenken dat die steen nog vele levens zou kunnen hebben. We kunnen hier een flinke steen bijdragen, door de stenen die al gewonnen zijn een nieuw leven te geven. In plaats van steeds nieuwe grondstoffen uit de aarde te halen kunnen we de grondstoffen die al in gebruik zijn veel beter benutten. Op die manier kunnen we de uitputting van de aarde terugdringen. Een steen blijft een steen, ook na 20 jaar grafrust kan deze er nog even mooi uit zien…

“Duinen, heide, veenweiden, bossen, beken, plassen, moerassen, kwelders, uiterwaarden en stuifzanden: die unieke diversiteit maakt het Nederlandse landschap zo aantrekkelijk. Natuur is iets van alle generaties. Verbonden blijven met de natuur en als nabestaanden je naaste in een mooie omgeving gedenken: ik vind dat ontroerende gedachten.”

Teo Wams, directeur Natuurmonumenten

Stichting Nieuwe Natuur

De natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland zorgen voor de inkomsten van Stichting Nieuwe Natuur, zodat we nieuwe natuur in Nederland kunnen maken. Kies je voor een plek op deze natuurbegraafplaatsen, dan draag je bij aan nieuwe natuur.

Je kunt meer bereiken,
…meer dan je denkt
…meer als je samenwerkt
…meer als je de juiste krachten en middelen bundelt

Stichting Nieuwe Natuur wil meer natuur realiseren in Nederland. Dit doen we vanuit de gedachte dat de biodiversiteit van de natuur van belang is voor het welzijn van de mens. We willen de natuur in Nederland verder ontwikkelen, meerwaarde geven en behouden voor de generaties na ons. Stichting Nieuwe Natuur is een initiatief van Natuurbegraven Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten. Door aan te sluiten bij bestaande natuurgebieden in de omgeving van natuurbegraafplaatsen willen we maximaal natuur realiseren. We doen dit in samenwerking met anderen die in de omgeving betrokken zijn.

Meer informatie